Hoppa till innehåll
Manliga och kvinnliga kollegor dricker vin och firar.

Alkohol eller inte? Det är frågan inför jobbfesten

Vad gäller när man planerar företagsfester? Två glas vin, fri bar eller kanske alkoholfritt? Här tipsar vi om vad du som arbetsgivare kan tänka på gällande alkohol vid jobbfester.

Om det är okej att servera alkohol på en företagsfest ett vanligt diskussionsämne, särskilt när sommaren närmar sig och fester med jobbet planeras. Vi svarar på de vanligaste frågorna. 

Vad bör man tänka på om man erbjuder alkohol på en företagsfest?

Det är alltid bra att ha en alkoholpolicy där man bland annat bestämmer hur mycket alkohol som ska bjudas på vid företagsfester och som alla medarbetare på företaget kan utgå från. Behöver man se över sin befintliga policy – exempelvis om man vill övergå från att ha fri bar till att servera två glas eller gå från två till ett glas – är det viktigt att i god tid innan företagsfesten gå ut med den nya informationen till de anställda så att de vet vad som gäller.

Serveras alkohol vid företagsfester kan det också vara bra att tänka på följande:

  • Du som chef är en förebild – även under en företagsfest.
  • Du som kollega – drick det som erbjuds och välj sedan alkoholfritt resten av kvällen. Det är långt ifrån alla som uppskattar berusade kollegor.
  • Se till att erbjuda likvärdiga alkoholfria alternativ. Det finns annat än läsk och bubbelvatten som kan serveras till de som väljer att inte dricka alkohol.
  • Våga säga till om du tycker att någon medarbetare eller kollega dricker för mycket. Skulle något inträffa under företagsfesten – ta tag i det redan dagen efter och prata om det som hände med den eller de personer som händelsen berör.

Kan man välja att erbjuda en alkoholfri företagsfest?

Ja, det kan man absolut. Ett tips är att ha en företagsfest vid lunchtid i stället. Dels uppstår inte frågan om hur mycket alkohol som ska serveras, dels kan desto fler anställda ha möjlighet att medverka då såväl livspussel som ledighet kan begränsa deltagandet efter arbetstid.