Hoppa till innehåll

”Kollektivavtal är inte en våt filt”

Det är hög tid för nästa systemskifte med en ny partsmodell skriver Almega och Ledarna i en gemensam debattartikel på Dagens Industri.

”Ledarna och Almega förstår att kollektivavtalen måste anpassas. Det behöver utvecklas hållbar och flexibla avtal som tar hänsyn till dagens specifika behov”.

Det skriver Ann Öberg, vd Almega, och Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna, i en debattartikel på Dagens Industri 22/11.

Tack vare kollektivavtal har vi en välfungerande arbetsmarknad i Sverige och fredsplikt så att företag slipper hantera konflikter. Men många unga innovativa företag menar att kollektivavtal inte motsvarar de villkor och förmåner som de anställda redan har. 

”Om de nya företagen inte tycker att den svenska modellen tillför något, varken för ägare eller medarbetare, är det modellen som måste ändras. I stället för att reflexmässigt rygga tillbaka ber vi er att ta chansen att utveckla en partsmodell som syftar till färre konflikter, bättre arbetsvillkor, en hållbar arbetsmarknad, mer fokus på kärnverksamheten och ökad konkurrenskraft. Vad har ni att förlora?”, skriver Almega och Ledarna.