Hoppa till innehåll

”Hög tid att reformera strejkrätten”

Dagens regler riskerar att minska viljan att teckna kollektivavtal och utgör därmed ett hot mot den svenska modellen, skriver företrädare från Almega i en debattartikel på DN Debatt.

”Det är hög tid att reformera strejkrätten. Reglerna om sympatikonflikter bör skärpas och nya regler om proportionalitet måste införas. Om inte fack och näringsliv kan komma överens sinsemellan får politikerna hota med lagstiftning”.

Det skriver Ann Öberg, vd på Almega, Jonas Stenmo, chefsjurist på Almega och Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega i en debattartikel på DN Debatt 17/11.

Två konflikter har aktualiserat frågan om sympativarsel under hösten: Unionens konflikt med betaltjänstföretaget Klarna och IF Metalls konflikt med elbilstillverkaren Tesla.

”Dagens regler riskerar att minska viljan att teckna kollektivavtal och utgör därmed ett hot mot den svenska modellen. Dessutom, vilket är betydligt allvarligare, kan de påverka svenska företags konkurrenskraft och möjligheterna att behålla och skapa jobb i Sverige.

I dag är utsikterna goda för att en parlamentarisk majoritet ska ställa sig bakom en modernisering av strejk­reglerna. Den senaste tidens utveckling och händelser är ytterligare bevis för att det är dags. Sverige kan inte vänta.” skriver Almegas företrädare.