Hoppa till innehåll
almegadagen 2022

Årets Almegadag finns att se – ta del av programmet och rusta dig inför 2023

Ett fullmatat program med både praktisk kunskap och intressanta spaningar lockade medlemsföretagen till årets upplaga av Almegadagen. Den som missade direktsändningen har nu möjlighet att ta del av innehållet i efterhand.

Almegadagen är Almegas största digitala utbildningsevent där du som vd, chef eller HR-medarbetare får chans att rusta dig inför nästkommande års utmaningar. I år sändes eventet från två studios och lockade omkring 600 deltagare att följa de intressanta genomgångarna på det övergripande temat “Sverige i världen”.

Den kraftiga inbromsningen i ekonomin och de många frågor som väcks kopplat till världsläget är det högaktuella temat för det inledande passet. I samtal med Almegas näringspolitiska expert Ulrica Dyrke analyserar chefsekonom Patrick Joyce det ekonomiska läget i Sverige och hur detta påverkar tillväxt och jobb inom tjänstesektorns olika branscher.

– Det största problemet i ekonomin just nu är den höga inflationen, konstaterar Patrick Joyce.

Globalisering och digitalisering har gjort att priserna under årtionden stadigt har pressats neråt, med låga räntor som följd. Men nu ser förhållandena annorlunda ut.

– I oktober i år var inflationen den högsta på 30 år, säger Patrick Joyce, och förtydligar att läget därmed är något helt nytt för många människor som lever idag.

Efterfrågade teman

Programmet fortsätter med teman som medlemsföretagen efterfrågat – allt från regler kring distansarbete utomlands, arbetsmiljöfrågor, omställningsstudiestödet till vilken inverkan den politik som förs i EU just nu har på Sveriges tjänsteföretag. I panelerna möter vi Almegas främsta experter på respektive område.

Ett av flera pass som var välbesökt under direktsändningen är det som berör förändringarna inom arbetsrätten. De nya LAS-reglerna och de nya huvudavtalen mellan Svenskt Näringsliv och LO och PTK har varit ett högaktuellt ämne under året och 1 oktober började dessa att gälla. Under ledning av Almegas arbetsrättsjurister Sophie Thörne och Rebecca Henriques guidas tittarna i vad regeländringarna innebär i praktiken för arbetsgivare.

Se Almegadagen när det passar dig

Precis som föregående år är programmet helt digitalt och följs på distans. Nytt för i år är dock möjligheten att välja bland fler pass, fördelat på två olika studios. Något som rönte uppskattning bland dem som tittade live.

“Upplägget med två studios och pauser var helt toppen!” utvärderade en deltagare. “Bra blandning av teori och praktik, nyheter och spaning” tyckte en annan.

För att ta del av hela programmet går det utmärkt att köpa en biljett för att se evenemanget i efterhand. Var du anmäld till direktsändningen, men vill se sändningen igen eller ta igen pass du missade har du också tillgång till den inspelade versionen.

– Almegadagen blev en succé, sammanfattar Ann Öberg, vd för Almega, evenemanget.