Hoppa till innehåll

Julledigheten i fara – det här säger semesterlagen

Julen närmar sig och många ser fram emot en härlig ledighet. Samtidigt befinner vi oss i en pandemi och en tid på året då förkylningar och sjukdomar eskalerar. För arbetsgivare som måste ha en fortsatt verksamhet under julledigheten kan det bli tufft att, med kort varsel, hitta vikarier om medarbetare är sjuka.

Vad säger semesterlagen? Går det att återkalla en redan beviljad semester? Vår arbetsrättsjurist ger Mia Fransson ger svaren på de vanligaste frågorna.

Har arbetsgivaren rätt att återkalla beviljad semester?

– För att arbetsgivaren ska kunna återkalla beslut om beviljad men inte påbörjad semester så krävs att arbetsgivaren och medarbetaren är överens om detta, eller att arbetsgivaren har fog att ändra förläggningen, säger Mia Fransson arbetsrättsjurist på Almega.

– Det kan finnas fog för att återkalla redan beviljad semester om till exempel ett stort antal medarbetare plötsligt blir sjuka och verksamheten inte kan fortgå. Men frågan bör i första hand lösas på frivillig väg genom att några medarbetares semester flyttas fram.

Kan en arbetsgivare återkalla en medarbetare från en pågående semester?

– Ja, om det finns tungt vägande skäl till detta. Men arbetsgivaren bör först ha sett över möjligheterna att lösa situationen på andra sätt innan medarbetaren beordras in från semestern, till exempel genom att anställa vikarier eller hyra in personal från bemanningsföretag, säger Mia Fransson.

Finns det några kostnader förenat med att återkalla en redan pågående semester?

– Ja, en arbetsgivare som ensidigt återkallar redan påbörjad semester kan drabbas av påföljd i form av allmänt skadestånd och ekonomiskt skadestånd. Det kan handla om kostnader som medarbetaren haft till följd av att semestern avbrutits, till exempel kostnad för hemresa eller en inställd resa för denne med familj. Inträffar det däremot händelser som arbetsgivaren inte kunnat förutse, och inte heller haft anledning att räkna med, finns ingen skyldighet att utge allmänt skadestånd. Återtagandet av semestern får alltså inte bero på dålig planering.

Exklusivt för medlemmar

I Arbetsgivarguiden (under Semester) hittar du en praktisk steg-för-steg-guide och mallar som hjälper dig att planera de anställdas semestrar under hela semesteråret.