Hoppa till innehåll

Almegas vd: ”Positivt att omställnings­stödet förlängs”

Det förstärkta omställningsstödet till coronadrabbade företag förlängs med tio månader. Positivt, enligt Almegas vd Thomas Erséus, som nu efterlyser att även återbetalningstiden för skatteanstånden förlängs.

– För många företag inom exempelvis resor, friskvård, mässor, tåg och flyg är det givetvis glädjande att det förstärkta omställningsstödet förlängs. Restriktionerna har i praktiken belagt dessa företag med näringsförbud, säger Thomas Erséus, vd på Almega.

Det förstärkta omställningsstödet vänder sig till företag som drabbats särskilt av de restriktioner som införts med anledningen av pågående pandemi. Ett krav från EU för att godkänna förlängningen var dock att taket för stödet sänks, från 75 miljoner till 40 miljoner kronor per företag och månad.

Ytterligare ett överhängande hot mot krisande företag är återbetalningen av de tillfälliga anstånden för moms- och skatteinbetalningar som rycker allt närmare. Till Ekot säger finansminister Magdalena Andersson (S) dock att regeringen ser över möjligheten att förlänga betalningstiden som nu är satt till 12 mars nästa år.

– För de företag som fortfarande befinner sig i krisläge kommer det bli extremt tufft att betala tillbaka anstånden så tidigt. Utan en förlängning riskerar vi att få en konkursvåg i vad som förhoppningsvis är pandemins absoluta slutskede. Att finansministern har uppfattat problematiken är bra, men nu måste det presenteras konkreta åtgärder, säger Thomas Erséus.

Det tillfälliga anståndet har utnyttjats av drygt 50 000 företag och omfattar sammanlagt 51 miljarder kronor.