Hoppa till innehåll

Bra kämpat – nu ser vi fram emot framtidens arbetsliv!

Äntligen är den vackra svenska sommaren här, med välförtjänt ledighet och utrymme för återhämtning. Stora delar av tjänstesektorn har drabbats hårt av pandemin, och krisen är ännu inte över. De stödåtgärder som tagits fram har varit och fortsätter att vara avgörande för många av er medlemsföretags överlevnad.

Almega har sedan pandemin började arbetat hårt för att få våra beslutsfattare att inse allvaret i situationen och få nödvändiga stödåtgärder på plats. Och det har givit resultat. Vi har pekat på vikten av permitteringsstöd, och att den reformen måste förlängas. Men vårt påverkansarbete har också, bland mycket annat, handlat om omställningsstöd och sjuklönekostnaden.

Behovet av stöd och hjälp att tolka alla nya regler har varit stort – och vi har haft mer kontakt med er medlemmar än någonsin. Rekordmånga tjänsteföretag har också valt att ansluta sig till något av våra nio förbund. I oroliga tider blir nyttan av en arbetsgivar- och branschorganisation extra tydlig.

Tjänstesektorn är en viktig motor i svensk ekonomi och avgörande för att Sverige ska gå stärkt ur krisen. Därför känns det hoppfullt att vi nu ser en återhämtning i tjänstesektorn, med ökad produktion som börjar ge effekt på jobben. I takt med att smittspridningen minskar kan vi börja blicka framåt, bortom pandemin, och med nya lärdomar börja skapa ett nytt arbetsliv. Samtidigt som LAS-utredningarna har tagit historiska steg mot en reformerad arbetsmarknad – med efterlängtade förändringar som kommer att betyda mycket för de svenska företagen och Sveriges konkurrenskraft.

Jag ser fram emot en spännande höst tillsammans och önskar dig en fin sommar tills dess!

Thomas Erséus
VD, Almega