Hoppa till innehåll

Ha en dialog och följ rådande riktlinjer

Som arbetsgivare är det viktigt att du har en öppen dialog med dina medarbetare. Ställ frågan om din medarbetare planerar att åka utomlands på sin semester. Om svaret är ja, behöver Folkhälsomyndighetens riktlinjer följas när denne återvänder hem.

– Medarbetare som enligt FHM:s rekommendation ska vara i karantän efter hemkomst till Sverige ska arbeta i bostaden om det är möjligt ur arbetssynpunkt. Kan medarbetaren inte arbeta hemifrån under karantäntiden har arbetsgivaren rätt att stänga av medarbetaren från arbete och göra löneavdrag motsvarande den tiden. Som alltid är dialogen viktig mellan chef och medarbetare och kanske särskilt innan en eventuell utlandsresa, säger Lars Bäckström arbetsrättsjurist hos Almega.

Smittbärarpenning

Under vissa förutsättningar kan en medarbetare vid avstängning från arbetet på grund av smitta uppbära smittbärarpenning. Vad som gäller för smittbärarpenning hittar du information om på Försäkringskassans hemsida.

Du som är medlem i Almega hittar mer information i Arbetsgivarguiden.

Är du ännu inte medlem i Almega och nyfiken på oss – då kan du läsa mer här.