Hoppa till innehåll
Anders Bäckström Almega

Semester utomlands – här är riktlinjer att följa

Våren är fylld av skollov och klämdagar och då passar många på att ansöka om semester och resa bort. Men hur ska du som arbetsgivare hantera situationen om medarbetare väljer att semestra utomlands? Vår arbetsrättsjurist Lars Bäckström guidar dig.

Ha en dialog och följ rådande riktlinjer

Som arbetsgivare är det viktigt att du har en öppen dialog med dina medarbetare. Ställ frågan om din medarbetare planerar att åka utomlands på sin semester. Om svaret är ja, behöver Folkhälsomyndighetens riktlinjer följas när denne återvänder hem.

– Medarbetare som enligt FHM:s rekommendation ska vara i karantän efter hemkomst till Sverige ska arbeta i bostaden om det är möjligt ur arbetssynpunkt. Kan medarbetaren inte arbeta hemifrån under karantäntiden har arbetsgivaren rätt att stänga av medarbetaren från arbete och göra löneavdrag motsvarande den tiden. Som alltid är dialogen viktig mellan chef och medarbetare och kanske särskilt innan en eventuell utlandsresa, säger Lars Bäckström arbetsrättsjurist hos Almega.

Smittbärarpenning

Under vissa förutsättningar kan en medarbetare vid avstängning från arbetet på grund av smitta uppbära smittbärarpenning. Vad som gäller för smittbärarpenning hittar du information om på Försäkringskassans hemsida.

Du som är medlem i Almega hittar mer information i Arbetsgivarguiden.

Är du ännu inte medlem i Almega och nyfiken på oss – då kan du läsa mer här.