Semester utomlands – här är riktlinjer att följa

Sportlovet är här och i samband med skollovet passar många på att ansöka om semester och resa bort. Men hur ska du som arbetsgivare hantera situationen om medarbetare väljer att semestra utomlands under lovet?

Under sportlovet brukar resandet öka, inte bara runt om i Sverige utan också till andra länder. Medarbetare som reser utomlands behöver dock följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer när de återvänder hem.

Du kan också läsa mer på FMS:s hemsida där det bland annat framgår att reglerna ovan även gäller vissa utländska medborgare.

Vad säger experten

Som arbetsgivare kan man ställa frågan till medarbetarna, antingen före eller efter semestern, om de varit utomlands.

– Medarbetare som enligt FHM:s rekommendation ska vara i karantän efter hemkomst till Sverige ska arbeta i bostaden om det är möjligt ur arbetssynpunkt. Men om det inte är möjligt att arbeta hemifrån under karantäntiden har arbetsgivaren rätt att stänga av medarbetaren från arbete och göra löneavdrag motsvarande den tiden. Som alltid är dialogen viktig mellan chef och medarbetare och kanske särskilt innan en eventuell utlandsresa, säger Lars Bäckström arbetsrättsjurist hos Almega.

Många gånger pratas det om något som heter smittbärarpenning. Under vissa förutsättningar kan en medarbetare vid avstängning från arbetet på grund av smitta uppbära smittbärarpenning. Vad som gäller för smittbärarpenning hittar du information om på Försäkringskassans hemsida.

Du som är medlem i Almega hittar mer information i Arbetsgivarguiden.

Är du ännu inte medlem i Almega och nyfiken på oss – då kan du läsa mer här.