Hoppa till innehåll
Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

”Stoppa striktare regel­förändringar” – Almega om nya regler kring korttids­stödet

Tillväxtverkets hantering av stödet för korttidsarbete har, lindrigt uttryckt, varit osmidig. Trots detta adderas nu ytterligare krav och regler till processen. Nu kräver Almega att regering och riksdag stoppar striktare regelförändringar kring korttidsstödet.

– Med tanke på att Tillväxtverket inte klarat av att hantera gällande regelverk är det knappast läge att införa en striktare hantering. Regelkrånglet måste stoppas. Pengarna behövs nu, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

De förändringar som Andreas Åström syftar på är bland annat att företagen måste bevisa sin allvarlig ekonomiska svårighet redan vid ansökan.

– Detta måste gå att göra i slutavstämningen. Risken är annars att företagen istället väljer att säga upp den personal som är korttidspermitterad. Korttidsstödet administreras av företagen, men är ju i realiteten ämnat för de anställda som därmed får behålla sin anställning, säger Andreas Åström.

Regeringen har även föreslagit ett krav på revisorsintyg trots att Tillväxtverket noterat att ”kravet på revisorsintyg innebär en högre administrativ börda för de sökande företagen, vilket kan försvåra möjligheterna för dem att ta del av stödet”.

– Förändringarna av regelverket i mer restriktiv riktning innebär att Tillväxtverkets it-system måste uppdateras, vilket tar fem till åtta veckor. Detta riskerar att skapa en konkursvåg eftersom utbetalningarna, som tidplanen ser ut nu, kommer att göras först vid valborg eller i värsta fall midsommar. Det är katastrofalt om företagen tvingas ligga ute så länge med pengar i ett läge där deras likviditet är extremt ansträngd, säger Andreas Åström.

– Regering och riksdag måste nu se till att stryka de nya regler som leder till kraftigt fördröjda utbetalningar. Politikerna måste lösa problemen på Tillväxtverket, inte bidra till att förvärra dem, säger Andreas Åström.