Hoppa till innehåll

”Det räddar minst 60 000 jobb” – Almega om det förlängda permitterings­stödet

Stödet för korttidsarbete till företag som drabbats av coronapandemin förlängs med ett halvår till den sista juni nästa år.

– Vi har efterfrågat besked länge och är givetvis nöjda. Ersättningen för korttidsarbete har varit den enskilt mest effektiva åtgärden när det gäller att behålla företag och jobb, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

Av en färsk enkätundersökning bland Almegas medlemmar framgår att 45 procent av de som sökt stöd har kunnat undvika konkurs tack vare detta. Dessutom har hela 90 procent kunnat undvika att säga upp personal genom permitteringar.

– För många företag i tjänstesektorn innebär dagens restriktioner i praktiken näringsförbud och coronakrisen är alltjämt lika påtaglig som den var i april. Bland våra medlemmar är det en klar majoritet som behöver korttidsstöd även 2021, säger Andreas Åström.

Enligt beräkningar som Almega har gjort utifrån SCB:s arbetskraftsundersökning och statistik från Arbetsförmedlingen har 35 000 personer inom den privata tjänstesektorn hittills under pandemin blivit av med jobbet. Dessutom skulle ytterligare jobb försvinna utan möjlighet till korttidsarbete.

– Ett förlängt stöd räddar minst 60 000 jobb. Så många är idag antingen varslade eller permitterade bara inom tjänstesektorn. Att förlänga stödet för korttidsarbete ökar möjligheten att rädda dessa jobb, säger Andreas Åström.

– Tillsammans med förslagen om att förlänga omställningsstödet och anståndet för skatteinbetalningar betyder ett förlängt stöd för korttidsarbete att företagen får en rimlig chans att rida ut stormen, säger Andreas Åström.