Hoppa till innehåll

DN öppnar sin sajt under coronakrisen

När coronakrisen slog till blev det uppenbart för DN, ett av Almegas 11 000 medlemsföretag, hur viktigt det var att tillhandahålla betydelsefull samhällsinformation till sina läsare gratis. Tidningen öppnade därför sin sajt så att alla artiklar om viruset och dess spridning blev tillgängligt för alla.

Likt många andra tidningar har DN en betalvägg på sin hemsida. Det innebär att ett begränsat antal artiklar är tillgängliga att läsa utan att man har en prenumeration på tidningen. Vid extrema nyhetshändelser kan det däremot vara aktuellt att låta alla läsare få ta del av den samhällsviktiga information tidningen skriver om. Anna Åberg, chef för DN.se berättar hur man resonerade när spridningen av covid-19 tog fart i Sverige.

– Det var i början på mars efter sportlovsveckan som det började ta fart på riktigt. Vi hade en diskussion i vår ledningsgrupp om hur vi skulle hantera information relaterat till covid-19. Alla var överens om att det var så pass viktig information att nå ut med att alla besökare på DN.se skulle kunna få ta del av nyheterna.

Efter att beslutet fattades i ledningsgruppen öppnade DN upp all bevakning av coronaviruset för alla besökare på hemsidan. Några veckor senare växte bevakning på ett sätt som inte hade kunnat förutspås. Bevakningen handlade inte bara om smittspridning, utan även om den ekonomiska krisen som började följa i virusets spår. Återigen ställdes man inför ett beslut om vilken förhållningslinje tidningen skulle ha till bevakningen av covid-19.

– Plötsligt handlande nästan allt det vi gjorde om effekterna av coronaviruset, även nyheter inom sport, kultur, ekonomi berördes av covid-19. Vi resonerade kring hur vi skulle hantera det. Vi kan såklart inte ha all journalistik öppen, men samtidigt så har vi ett samhällsansvar som vi vill uppfylla, säger Anna Åberg.

Under de första månaderna dubblades trafiken på DN:s sidor. Bland annat är det tydligt att de prenumeranter som har papperstidning är inne på hemsidan i mycket större utsträckning än vanligt. Behovet av att uppdatera sig oftare på läget i omvärlden har därför ökat kraftigt. Av de som har tagit del av erbjudandet och registrerat sig för att få tillgång till alla artiklar har responsen varit mycket god.

– Vi har fått många fina mejl och kommentarer på sociala medier kring detta. Många är otroligt tacksamma att man har fått möjligheten att läsa våra artiklar under en period. En del skriver att man kommer att börja prenumerera på tidningen. Men det är också många som tackar för den här tiden och säger att man tyvärr inte har de ekonomiska möjligheterna att fortsätta som prenumerant. Det har varit väldigt värmande att ta del av alla dessa människors kommentarer, säger Anna Åberg.