Hoppa till innehåll

Korttidsarbete utökat till 80 procent – det här händer nu

Många tjänsteföretag har sett sina intäkter i stort sätt försvinna i spåren av Corona-krisen. Den 14 april aviserade regeringen att man utökar stödet för korttidsarbete upp till 80 procent under tre månader – maj, juni och juli. En mycket positiv nyhet för alla företagare som har det tufft och en fråga som Almega har drivit hårt för att få igenom. Vad händer nu egentligen? Vår arbetsrättsjurist Sophie Thörne reder ut frågan.

När börjar det utökade stödet gälla och när kan företagen ansöka om detta?

– Stödet kommer enligt regeringens förslag att gälla från och med den 1 maj. Lagändringen ska behandlas i Riksdagen och det förväntas ske i början på maj. Enligt förslaget kommer Tillväxtverket precis som med nuvarande stödnivåer kunna bevilja detta retroaktivt när lagändringen är klar. Tillväxtverket kommer löpande att informera om ansökningsförfarandet och de nya stödnivåerna på sin webbplats. Stödet för 80 procents permittering kan sökas från och med den 1 juni hos  Tillväxtverket. Ersättning kommer att kunna erhållas retroaktivt från och med den 1 maj.

Hur blir det för företag som redan har avtal om korttidsarbete och ansökt om stöd?

– Företag som har kollektivavtal om korttidsarbete kommer att behöva göra ändringar eller tillägg för att kunna tillämpa 80 procents arbetstidsminskning. Detsamma gäller för företag utan kollektivavtal som har överenskommelser om korttidsarbete med 70 procent av medarbetarna på driftsenheten, där krävs överenskommelse med medarbetarna om den nya nivån.

– Företag som redan sökt stöd utifrån nuvarande regler om korttidsarbete hos Tillväxtverket och fått en förskottsbetalning på fyra månader, kommer att kunna justera sin ansökan när lagen har trätt i kraft. Detsamma gäller för företag som just lämnat in en ansökan om preliminärt stöd, den kan justeras senare.

– Det finns redan ett antal centrala kollektivavtal om att 80 procents arbetstidsminskning är möjlig från och med 1 maj 2020. Den nya nivån 80 procent behöver också framgå av de lokala avtalen, genom tillägg eller nytt avtal. Nya mallar finns i Arbetsgivarguiden. För övriga avtalsområden arbetar vi intensivt med att träffa överenskommelser. Vi återkommer så snart vi har möjlighet med mer information. Arbetsgivarguiden uppdateras löpande.