Hoppa till innehåll

Olycklig byråkratisering av arbetskrafts­invandringen

M, KD och V aviserar idag att de har kommit överens om ett förslag om kompetensinvandringen. Förslaget läggs fram i riksdagens socialförsäkringsutskott idag.

– Byråkratiseringen av reformen om kompetensinvandring ökar nu i och med oppositionens förslag. Det blir exempelvis kaka på kaka att arbetsgivarna först ska tvingas fylla i en blankett om anställningserbjudande och sedan tvingas skicka in ett anställningskontrakt. Regelfusk från oseriösa aktörer kan bekämpas med nuvarande lagstiftning, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega.

– Det är bra att oppositionen vill stoppa kompetensutvisningarna. Kompetensinvandrare som kommit till Sverige för att arbeta, bidra och göra rätt ska inte kunna utvisas på grund av bagatellartade småfel. Kompetensutvisningarna har skadat bilden av Sverige utomlands. Nu måste den oerhört strikta återkallelsebestämmelsen snarast ändras, säger Andreas Åström.

– Förslaget om brottsrubricering är fel väg att gå. Dels kommer det vara svårt att skilja mellan fel som begåtts av misstag och fel som bedöms som uppsåtliga. Dessutom omfattas arbetskraftsinvandrarna av samma arbetsrättslagstiftning som gäller för alla sysselsatta på den svenska arbetsmarknaden och människohandel är ett existerande brott i brottsbalken, avslutar Andreas Åström.