Hoppa till innehåll

Därför behövs ett intensivår för integrationen

Sverige står inför en stor integrationsutmaning. Bara en tredjedel av de nyanlända har egen försörjning efter två år i etableringsprogrammet. I en ny rapport föreslår Almega att kommande intensivår ska vara den främsta integrationsinsatsen för nyanlända som kan arbeta och har arbetslivserfarenhet med sig från hemlandet.

    Kapitel

Praktik hos företag som har behov av att anställa är nyckeln till att nyanlända kan bli anställningsbara i bristyrke efter ett intensivår. Ett intensivt år med aktiviteter på fritiden som mentorträffar och digitala språkutbildningar behövs för att förbättra integrationen av nyanlända.

Intensivåret är en del av januariavtalet, regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna.

Målsättningen bör vara att åtminstone 5 000 nyanlända årligen deltar i intensivåret. Fristående jobbförmedlare bör ha uppdraget att samordna aktiviteter och matcha de nyanlända till praktik och jobb.