Hur fungerar avtalsrörelsen? Vad är ett kollektivavtal eller konflikt? Och hur går egentligen avtalsförhandlingar till i Sverige när märket sätts? Här hittar du svar på dina frågor kring hur avtalsrörelsen funkar.
I Sverige är det arbetsgivare tillsammans med fackförbunden som kommer överens om villkoren i kollektivavtal. Under avtalsrörelsen förhandlar arbetsgivare och fack fram nya avtal – de här förhandlingarna kallas för avtalsförhandlingar.
Kollektivavtalen kan gälla ett, två eller tre år. När ett avtal är på väg att löpa ut, är det dags att förnya det.
Tack vare kollektivavtalen skapar vi ordning och reda på arbetsmarknaden och vi får långsiktiga spelregler, något som är bra för både företag och anställda.
Den svenska arbetsmarknaden regleras både genom lagstiftning och kollektivavtal. De arbetsrättsliga lagarna beslutas av riksdagen och gäller samtliga på arbetsmarknaden. Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal om anställningsvillkor och reglerar anställningsvillkoren i varje bransch.
Kollektivavtal träffas mellan två eller flera parter, dels arbetsgivarorganisationer som företräder arbetsgivarna, dels fackförbund som företräder sina medlemmar. Alla företag omfattas dock inte av kollektivavtal.
Kollektivavtal ger trygghet på arbetsmarknaden för samtliga parter. Med kollektivavtal vet alla vad som gäller, vilket gör det enklare att planera verksamheten. Kollektivavtalet gör det möjligt för parterna att förhandla om mer flexibla regler än den gällande lagstiftning, något som både arbetsgivare och medarbetar kan ha nytta av.
Parter
Varje avtal har minst två parter, så även kollektivavtal. Det är inte ovanligt att flera arbetsgivarorganisationer och flera fackförbund är part, till exempel träffar Akademikerförbunden inom paraplyorganisationen SACO gemensamma kollektivavtal.
Om företaget har kollektivavtal för arbetare med ett LO-förbund omfattas alla arbetare på företaget, oavsett yrkeskategori, av ett och samma avtal. För tjänstemän och akademikeryrken kan företag omfattas av kollektivavtal med något TCO-förbund respektive SACO-förbund.
Inom Almega är det de nio Almegaförbunden som är part i avtalen. Almegaförbunden är tillsammans part i över 130 kollektivavtal.
Vilka omfattas?
I Sverige gäller principen att företag som har tecknat ett kollektivavtal tillämpar villkoren i avtalet på samtliga anställda, det vill säga även anställda som inte är med i ett fackförbund. Fackförbunden har dock inte rätt att företräda dessa anställda.
Innehåll i kollektivavtal
Varje kollektivavtal innehåller regler om förhållandet mellan företaget och de anställda som parterna kommer överens om. Alla kollektivavtal innehåller idag regler om allmänna anställningsvillkor som kompletterar eller ersätter de arbetsrättsliga lagarna. Det kan till exempel handla om anställningsformer, arbetstid, semester, sjuklön och uppsägningstider. Många kollektivavtal innehåller också regler om lön och det är vid avtalsförhandlingarna som parterna kommer överens om lönehöjningarnas storlek.
Det blir allt vanligare med en avtalsform som kallas dialogavtal. Denna avtalsform innebär att lönen hänger ihop med verksamhetens och medarbetenas utveckling och den årliga lönerevision, vilken bestäms med hänsyn till utvecklingen i branschen, omvärlden, verksamhetens ekonomiska förutsättningar samt medarbetarnas prestationer. Denna avtalsform kallas även sifferlösa avtal.
Avtalen om pensioner, tjänstegruppliv, trygghetsförsäkring och omställningsavtal är också kollektivavtal. De flesta sådana avtal är träffade mellan centralorganisationerna, till exempel Svenskt Näringsliv och LO respektive PTK. Dessa gäller dock tills vidare och förhandlas sällan om.
Förhandling av kollektivavtal sker i flera steg. Det krävs till exempel förhandlingsdelegationer, förberedelser och yrkanden som växlas mellan avtalets parter.
Varje part har en förhandlingsdelegation som företräder medlemmarna i förhandlingarna. Delegationens arbete leds av en förhandlare från arbetsgivarparten eller av en ombudsman från den fackliga sidan.
Arbetsgivarsidans förhandlingsdelegation är utsedd av organisationens styrelse eller medlemmar. Den består i allmänhet av vd:ar, personalchefer eller andra personer i ledande ställning på medlemsföretagen.
Fackförbundens förhandlingsdelegation utses inom fackförbundet. Sammanställningen är olika. I vissa fackförbund består delegationen av förtroendevalda – fackligt anslutna personer som jobbar i företaget och som omfattas av avtalet. I andra fall är det centrala ombudsmän som är anställda i fackförbundet som utgör delegationen.
Det är förhandlingsdelegationerna som beslutar om vilka förslag som ska lämnas fram och bestämmer hur man ska ställa sig till motpartens förslag.
Så här går det till:
1. Förberedelser
Vi gör förberedelser.
2. Växla yrkanden
I god tid före ett kollektivavtal löper ut träffas parterna för att sätta ut tider för förhandlingarna samt överlämna och gå igenom respektive krav på ändringar – så kallade yrkanden.
Förhandlingarna inleds med att fackförbund och arbetsgivare träffas och överlämnar sina yrkanden till varandra. Det är de yrkanden som presenteras vid detta tillfälle som förhandlingarna kommer att utgå från.
3. Förhandlingarna startar
Det är först när parterna har växlat yrkanden som förhandlingarna kan inledas. De inledande förhandlingarna handlar ofta om att klargöra vad motparten menar med sina förslag samt att utreda vilka konsekvenser och kostnader förslagen kommer att innebära.
4. Slutförhandlingar
När slutförhandlingarna sätter i gång går förhandlingarna ofta in i ett mer intensivt skede. Det är nu som överenskommelsen och ett nytt avtal börjar ta form. Fackförbund och arbetsgivare identifierar här vilka frågor som man är överens om och vilka frågor det finns förutsättningar att gå vidare med. Målsättningen är att vara klar med ett nytt avtal innan det gamla löper ut.
Det är i slutförhandlingarna som förhandlingsdelegationerna oftast kallas in fysiskt, och då vill man utnyttja tiden. Det inte sällan förekommande att förhandlingarna pågår långt in på kvällen och ibland även på natten när man börjar närma sig deadline för ett avtal.
5. Nytt avtal
Förhoppningsvis kommer parterna överens om ett nytt avtal som ska gälla för den kommande avtalsperioden. Om parterna kommer överens börjar det nya avtalet gälla och parterna informerar sina respektive medlemmar om innehållet i avtalet.
Om parterna inte kommer överens kan de välja att fortsätta förhandla för att komma överens i ett senare skede. Om parterna kommer överens efter det att avtalet gått ut så gäller det nya avtalet retroaktivt från det datum då det gamla gick ut, givet att inte några konfliktåtgärder brutit ut.
Om parterna inte kommer överens om ett nytt avtal och man gör bedömningen att man står så pass långt ifrån varandra att fortsatta förhandlingar inte är fruktbara, kan parterna varsla om konflikt. Det är nästan alltid fackförbunden som väljer att varsla om konflikt. Du kan läsa mer om konflikter på arbetsmarknaden här.
Om parterna inte kan komma överens i förhandlingarna under avtalsrörelsen kan endera parten säga upp avtalet och varsla om konflikt. Här finns information om vad som händer steg för steg när en arbetsmarknadskonflikt utbryter.
Så länge kollektivavtalet gäller råder fredsplikt, det vill säga det är inte tillåtet att strejka eller lockouta, vägra övertid, blockera jobb eller vidta andra stridsåtgärder. Den part som vill vidta stridsåtgärder för att få igenom sina önskemål måste först säga upp avtalet. Utlöpningstid och regler för uppsägning av avtalet framgår av giltighetsparagrafen som står sist i avtalet.
Om det inte går att komma överens i förhandlingarna kan endera parten säga upp avtalet och varsla om konflikt. När avtalet är uppsagt och löpt ut råder avtalslöst tillstånd, och det finns ingen fredsplikt. Det är bara parterna som kan besluta om konflikt, inte enskilda medlemsföretag eller de anställda.
Varsel ska överlämnas
Konfliktvarsel ska överlämnas till motparten sju arbetsdagar i förväg, samtidigt ska Medlingsinstitutet informeras. Medlingsinstitutet är en statlig myndighet med ansvar för medling i arbetstvister. Varslet måste innehålla uppgifter om vilken stridsåtgärd som kommer att genomföras, vilka som omfattas och när stridsåtgärden ska börja. Varslet ska vara så tydligt att den som varslats kan göra en rimlig bedömning av åtgärdens effekter på sin verksamhet.
Om någon av parterna vill utvidga konflikten till mer omfattande åtgärder eller till att omfatta fler företag ska detta varslas sju arbetsdagar i förväg, precis som det första varslet.
Vanliga konfliktåtgärder
Det finns inga regler om vilka stridsåtgärder som är tillåtna vid en arbetsmarknadskonflikt. Vanligt från fackligt håll är strejk, övertidsblockad samt blockad mot nyanställning och inhyrning av personal. Blockad mot vissa typer av arbete förekommer också, liksom bojkott mot vissa varor eller produkter. Arbetsgivarna kan lockouta, det vill säga utestänga de anställda från arbetet.
Strejk innebär att arbetstagarna lägger ner arbetet. Anställda som deltar i strejk ska inte ha tillträde till arbetsplatsen eller företaget.
Med blockad menas i första hand att stänga av motparten från ekonomiska förbindelser av olika slag. Ett exempel kan vara att ett fackförbund uppmanar arbetstagare att inte ta anställning på arbetsplatsen.
Vid lockout utestänger arbetsgivaren arbetstagare från arbetsplatsen. Lockout kan användas som svar på strejk.
Stridsåtgärderna kan omfatta ett, flera eller alla medlemsföretag i en arbetsgivarorganisation. Omfattningen kan sträcka sig från en, till flera grupper, eller samtliga anställda på arbetsplatsen, men också en hel bransch. Fackförbund bestämmer själva hur de vill utforma sin konflikt.
Fackförbund kan endast ta ut sina egna medlemmar i konflikt. Anställda som inte är med i ett fackförbund har dock rätt att förhålla sig neutrala. De kan då begära och beviljas tjänstledighet så länge konflikten pågår hos deras arbetsgivare.
När det pågår en arbetsmarknadskonflikt är det tillåtet att vidta stridsåtgärder i sympati med konflikten, även på områden som redan träffat kollektivavtal. Sympatiåtgärder innebär att en facklig organisation begär att en annan facklig organisation ska ta ut vissa medlemmar i en konfliktåtgärd, till exempel strejk. Även om organisationen är bunden av kollektivavtal är det tillåtet att vidta sympatiåtgärder till stöd för annan som vidtagit en lovlig stridsåtgärd.
Medling
Innan konflikt bryter ut har parterna skyldighet att ställa upp på medling. Medlare utses av Medlingsinstitutet, eller enligt ett särskilt avtal om förhandlingsordning mellan parterna. Det mest kända avtalet om förhandlingsordning är Industriavtalet mellan fackförbund och arbetsgivare inom industrin.
Reglerna om stridsåtgärder och medling finns i medbestämmandelagen.
Undantag från konflikt
Skyddsarbete och områden där det kan vara samhällsfarligt att tillgripa stridsåtgärder kan undantas från konflikt. Detta regleras enligt huvudavtal mellan parterna.
Vilka områden som kan bli föremål för undantag beror både på vad det är för verksamhet och hur omfattande konflikten är. Därför blir det alltid en bedömning från fall till fall av vad som är nödvändigt skyddsarbete och vad som är samhällsfarligt att inte utföra.
Under konflikten
Vad som händer medan konflikten pågår och hur mycket verksamheten påverkas beror på vilken, eller vilka, stridsåtgärderna är. Ibland kan verksamheten pågå som vanligt men med vissa störningar.
Under en konflikt informerar Almega företagen om konflikten, diskuterar vad som kan göras så att konflikten inte gör större skada än avsett och ger förslag på praktiska åtgärder. Våra rådgivare har fortlöpande kontakt med de medlemsföretag som är direkt berörda och ger råd i frågor om till exempel vad som kan betraktas som skyddsarbete.
När konflikten är över
Så fort parterna är överens och har undertecknat överenskommelse gäller fredsplikt, konflikten är slut och de anställda ska återgå i arbete.
Konfliktersättning
Svenskt Näringslivs medlemsföretag har en gemensam konfliktfond. De företag som varit uttagna i konflikt kan få konfliktersättning från fonden.
Fackförbundens medlemmar får konfliktersättning från sitt fackförbund.
Vad är den svenska modellen?
Den svenska modellen är unik i världen. Den innebär att det är arbetsmarknadens parter, dvs arbetsgivarorganisationer och fackförbund som tillsammans kommer överens om regler och villkor på arbetsmarknaden. Den svenska modellen regleras i huvudsak genom kollektivavtal.
Vad är strejk?
En strejk betyder att de anställda lägger ned arbetet. Under en strejk anses anställningsavtalen vara tillfälligt upphävda. Detta innebär att alla förpliktelser enligt anställningsavtalet tillfälligtvis upphör att gälla. För den tid konflikten pågår tjänar arbetstagare inte in någon lön och inte heller någon semester. Han eller hon måste också återlämna alla arbetsgivarens arbetsverktyg som t ex passerkort, nycklar, mobiltelefoner, datorer, kreditkort och tjänstebilar. Rätten till strejk och andra fackliga stridsåtgärder är skyddad i lagen, som också rymmer spelregler om t ex fredsplikt.
När bryter en konflikt ut?
En varslad konfliktåtgärd får inte träda ikraft tidigare än sju arbetsdagar från det att varslet överlämnats till motparten. Ett varsel kan bara överlämnas till motparten under kontorstid.
Varför är det bra med kollektivavtal?
Det finns många fördelar med kollektivavtal. De ger både arbetsgivare och arbetstagare trygghet. Med kollektivavtal vet alla vad som gäller. Det gör det också enklare att planera verksamheten och dessutom ses det ofta som en kvalitetsmarkör.
I kollektivavtalen ingår försäkringar för ålderspension, sjukdom, dödsfall, arbetsskada, arbetsbrist och föräldraledighet. Kollektivavtal gör det också möjligt för parterna att förhandla om mer flexibla regler än den gällande lagstiftningen, något som både arbetsgivare och medarbetare kan ha nytta av.
Vad är varsel?
Ett varsel är en förvarning om en eventuell kommande konfliktåtgärd. Oftast handlar det om strejk eller blockad. Ett varsel lämnas till motparten under kontorstid och ska innehålla en tydlig beskrivning av vilka företag, orter, yrkesgrupper, driftenheter m.m. som påverkas.
Vad betyder ”märket”?
Det så kallade märket är de löneökningar uttryckta i procent som sätts av parterna inom den konkurrensutsatta industrin.