Hoppa till innehåll

I tisdags blev det åter dyrare att anställa en arbetskraftsinvandrare. Då kom beskedet hur mycket medianlönen ökat det senaste året.

När medianlönen i Sverige stiger, höjs också lönegolvet för arbetstillstånd. Denna gång med drygt 1 100 kronor till 28 480 kronor i månaden.  

– Det är illa, men det riskerar att bli ännu värre nästa år om regeringens planer på att höja lönegolvet till 100 procent av medianlönen – 35 600 kronor i månaden – blir verklighet, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.

Ett lönekrav på nästan 36 000 kronor i månaden kommer att stänga ute arbetskraftsinvandrare i mer än hälften av alla yrken på arbetsmarknaden, även högt kvalificerade yrken i tjänstesektorn.

– Detta visar tydligt hur orimligt lönegolvet är. Det kommer att kraftigt förvärra situationen för de företag som redan nu har svårt att hitta den kompetens de behöver. Regeringen borde verkligen tänka om och avstå från planerna att höja lönegolvet ytterligare, säger Patrick Joyce.