Hoppa till innehåll

Återhämtningen i tjänstesektorn dröjer ytterligare en tid. Inköpschefsindex för maj steg visserligen jämfört med april men ligger fortfarande utanför tillväxtzonen. Den positiva nyheten är att orderingången försiktigt börjar ta fart.

Inköpschefsindex (PMI) för den privata tjänstesektorn steg från 48,0 i april till 49,5 i maj.

Det var en välkommen ökning men index befinner sig fortfarande utanför tillväxtzonen (50). Tjänstesektorn är på väg ur lågkonjunkturen men det dröjer sannolikt till efter sommaren innan vändningen syns tydligt.

– Den goda nyheten är att tjänsteföretagens orderingång börjar öka försiktigt och att orderstockarna växer efter lång tid av kräftgång. Detta lägger grunden för ökad produktion i höst, säger Patrick Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega.

Däremot kommer det att dröja tills jobben blir fler i tjänstesektorn.

– Under lågkonjunkturen behöll tjänsteföretagen mer arbetskraft än de behövde. Det betyder att intresset för att nyanställa är lågt bland tjänsteföretagen just nu. Den privata tjänstesektorn står för hälften av jobben, så det är först när tjänsteföretagen börjar nyanställa som hela arbetsmarknaden vänder upp, säger Patrick Joyce.