Hoppa till innehåll

Nyligen höll Magdalena Andersson ett linjetal där hon återupprepade ett av huvudbudskapen från förra valrörelsen: ”Ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden”.  Det är ingen slump att Anderssons oneliner är en karbonkopia på Brexitsidans slogan i folkomröstningen 2016 om utträde ur EU: ”Take back control”. Det är en del av en global trend.

Det är dags, inte minst för borgerligheten, att ta ett steg tillbaka och tänka igenom vad debatten om valfrihet i välfärden egentligen handlar om. För konfliktens kärna är i grunden en enda: makt! Var ska den ligga: Hos medborgaren eller hos politiker? Vem ska bestämma: Den enskilde och hens familj eller byråkrater?

Därför är det tragiskt att delar av borgerligheten nu spelar med i Socialdemokraternas verklighetsbeskrivning.

Fredrik Östbom och Fredrik Segerfeldt i Expressen