Hoppa till innehåll

Almega i Dagens Industri: ”Tacka tjänstesektorn för svensk produktivitet”

Potentialen för fortsatt tillväxt inom tjänstesektorn är stor men detta förutsätter en bättre tillgång på arbetskraft med rätt kompetens. Det krävs därför fortsatta reformer för att öka utbudet av arbetskraft och säkerställa den kompetens som eftersöks, skriver Almegas Ann Öberg och Patrick Joyce, tillsammans med seniorkonsulten Lars Jagrén.

”Tjänstesektorn har under de senaste decennierna varit en tillväxtmotor i svensk ekonomi. Företagen växer snabbt men bidrar också till en ökad tillväxt i andra delar av näringslivet. En stor del av värdet som skapas syns inte ens i BNP-statistiken men märks desto mer när vi surfar, streamar eller använder appar, sökmotorer eller kartor. För att potentialen i samtliga delar av tjänstesektorn ska tas tillvara fullt ut behövs dock fler reformer” skriver Almegas företrädare tillsammans med Lars Jagrén i debattartikeln.

I dag är det billigare att investera i anläggningar och maskiner än i medarbetare. Detta är ett problem för hela tjänstesektorn.

Ann Öberg, Patrick Joyce och Lars Jagrén i Dagens Industri

De skriver också att:

”I dag är det billigare att investera i anläggningar och maskiner än i medarbetare. Detta är ett problem för hela tjänstesektorn, inte minst de företag som exempelvis utvecklar AI och andra digitala redskap där kraven på ständigt uppdaterade kunskaper är en förutsättning”