Hoppa till innehåll
almegas vd har ordet-ann öberg

Tjänstesektorn mest exponerad för AI

”Vid tidigare teknikskiften är det främst enklare jobb som har slagits ut, men denna gång går ingen säker då även högkvalificerade tjänstejobb blir konkurrensutsatta av AI” sade Almegas vd Ann Öberg på ett möte med SME-kommittén med tema digitalisering och AI.

AI och digitalisering var temat när Almegas vd Ann Öberg tillsammans med Pia Sandvik, Teknikföretagen, och Marcus Dahlsten från Transportföretagen mötte SME-kommittén, något som Svenskt Näringsliv skriver om på sin webbplats.

– Tjänstesektorn ser ut att vara den sektor som är mest exponerad för AI, utifrån att tjänstejobb kan ha AI som komplement men också riskeras att slås ut. Vid tidigare teknikskiften är det främst enklare jobb som har slagits ut, men denna gång går ingen säker då även högkvalificerade tjänstejobb blir konkurrensutsatta av AI, sade Ann Öberg.

AI kompletterar och ersätter jobb

Hon konstaterade också att dagens forskning visar att hälften av tjänstejobben kommer att kunna använda AI som komplement och hälften kommer att ersättas av AI.

– Man ska dock komma ihåg att vid varje teknikskifte som slagit ut jobb så har nya jobb alltid tillkommit. Det kommer oavsett sektor att få en stor effekt på hela arbetsmarknaden med ett teknikskifte som kommer att ske i olika takt inom olika områden.