Hoppa till innehåll

Återhämtningen för tjänstesektorn dröjer. Affärsvolymen fortsätter att öka men samtidigt minskar fortfarande orderingången. Det stora sänket är sysselsättningen som tydligt minskar bland tjänsteföretagen.

Inköpschefsindex (PMI) för den privata tjänstesektorn sjönk i februari till 50,5 från 51,5 i januari. Det var ett oväntat bakslag efter två starka månader och tyder på att återhämtningen i tjänstesektorn kommer att gå långsamt.

– Det är positivt att tjänsteföretagens affärsvolym fortsätter upp efter ett svagt fjolår. Orderingången sjunker visserligen fortfarande men långsammare än förut. Det väcker hopp om att efterfrågan kan börja vända uppåt senare i vår, säger Patrick Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega.

Däremot är det tydligt att tjänsteföretagen börjar minska antalet anställda.

– Under förra året behöll företagen sin personal trots fallande omsättning. Nu anpassar man sina kostnader och då försvinner jobb. Minskningen av jobb är särskilt markant bland arkitekter och inom bemanningsbranschen men jobben blir även färre bland datakonsulter där tillväxten varit stark tidigare, säger Patrick Joyce.