Hoppa till innehåll

Tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega välkomnar regeringens förslag till ett utökat jobbskatteavdrag för låg- och medelinkomsttagare.

– Nästan vart tredje tjänsteföretag har svårt att hitta personal trots att många står utan arbete. Sänkt skatt på arbete för personer med låga inkomster kommer att göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete. Det är bra, säger Almegas chefsekonom Patrick Joyce.    

Sverige är inne i en lågkonjunktur med hög inflation. Samtidigt har många tjänsteföretag svårt att hitta medarbetare. Drivkrafterna för att arbeta måste öka samtidigt som personer som lever på bidrag får mer hjälp att bli anställningsbara. Det förstärkta jobbskatteavdraget bidrar till detta. 

– En barnfamilj där båda lever på försörjningsstöd tjänar idag 200 kronor i månaden efter skatt om en av dem börjar arbeta. En skattesänkning för låga inkomster är ett bra första steg men det behövs även en bidragsreform för att stärka drivkrafterna för arbete, säger Patrick Joyce.