Hoppa till innehåll
två personer håller handen
Rear view of unrecognizable parent of elder brother holding hand of child against tent in migrant camp

Nödregler för ukrainska flyktingar träder i kraft

Hittills har 1,7 miljoner människor lämnat Ukraina och flera hundratusen personer är på flykt inne i Ukraina. UNHCR befarar att fyra miljoner människor kommer vara på flykt från Ukraina inom ett par månader. EU:s inrikes och justitieministrar har enhälligt beslutat att utlysa nödläge och aktivera EU:s så kallade massflyktsdirektiv, vilket nu trätt i kraft. (Uppdaterad 7 mars -22)

– Massflyktsdirektivet ger flyende från Ukraina temporärt skydd i hela EU under ett år med möjlighet till förlängning i upp till tre år. Detta gäller både ukrainska medborgare och personer från länder utanför EU men som har uppehållstillstånd i Ukraina och inte kan återvända hem, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.

Massflyktsdirektivet (temporary protection directive) ger personerna rätt att vistas i vilket EU-land de önskar. De får även arbetstillstånd, rätt till boende, sjukvård, skola till barnen och grundläggande försörjningsstöd. I dagsläget befinner sig de 90 procent av de flyende i Ukrainas grannländer, främst Polen. Flyktingarna ska dock fördelas mellan EU:s medlemsländer, på frivillig basis.

– Flyende från Ukraina väntas i första hand söka sig till vänner och släktningar i EU. Över en miljon ukrainare bodde i Polen redan före kriget. Även Tyskland och Italien har en stor befolkning från Ukraina, säger Patrick Joyce.

Den ukrainska gruppen i Sverige är relativt liten – 12 000 personer. Om Sverige tar emot flyende från Ukraina i förhållande till vår andel av EU:s befolkning så handlar det om att ta emot och ge skydd till 80 000 flyktingar de närmaste månaderna.