Hoppa till innehåll
Nya juristavtalet
Peter Zeijersborger

Zeijersborger & Co – först ut med nya jurist­avtalet

Advokatbyrån Zeijersborger & Co är först ut att teckna juristavtalet, ett helt nytt kollektivavtal skräddarsytt för jurist- och advokatbyråer som tecknats mellan Almega Tjänsteföretagen och Akavia.

– Det känns givetvis mycket bra att få vara med och modernisera arbetsmarknaden för de anställda på advokat- och juristbyråer. Kollektivavtalet är en kvalitetsstämpel för vår verksamhet som ger oss tydliga ramar för löner och andra arbetsvillkor, säger Peter Zeijersborger, grundare och delägare på Zeijersborger & Co.

Anpassat till branschen

Hittills har advokat- och juristbranschens inställning till kollektivavtal främst handlat om att de inte varit anpassade utifrån byråernas verklighet. Detta var också utgångspunkten när Akavia, ett ledande fackförbund för akademiker och jurister, tillsammans med Almega Tjänsteföretagen mejslade fram det nya avtalet.

– I sedvanlig ordning har förhandlingarna inneburit ett givande och ett tagande, men vi har tillsammans med Akavia kunnat enas om en kärna och därefter skalat bort det som inte passar för branschen. Att Zeijersborger & Co ansluter sig till avtalet är mycket glädjande och visar att kollektivavtal kan hantera branschspecifika förutsättningar, säger Almegas arbetsrättsjurist Gunnar Ekbrant.

I likhet med de flesta kollektivavtal innehåller juristavtalet riktlinjer för arbetstider, föräldralön och pension. Men avtalet tar också höjd för branschens höga krav på leverans och kundlojalitet där arbetstoppar kompenseras med semester. Lönerna är fortsatt individuella och anpassade till verksamheten lokalt.

Många fördelar med kollektivavtal

Det finns många fördelar med kollektivavtal. De skapar en förutsägbarhet där arbetsgivare enkelt kan ordna med försäkringar för de anställda, erbjuda konkurrenskraftiga villkor och få kontroll över olika avgifter. Medarbetarna får en säkerhet genom försäkringar och reglerade anställningsvillkor.

– Med ett kollektivavtal vet alla vad som gäller, vilket sparar både tid och kraft för såväl arbetsgivare som medarbetare. Med juristavtalet sätter vi en ny standard och förhoppningen är att fler byråer ska se fördelarna med ett kollektivavtal, säger Gunnar Ekbrant.