Hoppa till innehåll

Nya restriktioner införs – hur blir det efter julhelgerna?

För att minska smittspridning och belastningen på sjukvården, så vidtas nu flera nya åtgärder i Sverige. Från och med den 23 december rekommenderar Folkhälsomyndigheten hemarbete i den mån som arbetet tillåter. Vår arbetsrättsjurist Sophie Thörne reder vad du som arbetsgivare behöver tänka på redan nu.

Hur blir det på arbetsplatserna från och med den 23 december?

– Från och med den 23 december 2021 rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla som kan ska arbeta hemma. Det blir en återgång till hur det var tidigare, för verksamheter där hemarbete är möjligt. Det innebär att fysiska möten och större samlingar på jobbet ska undvikas om det går. Arbetsgivare där verksamheten sker på plats måste se till att undvika trängsel i lunchrum, omklädningsrum och liknande, och vidta andra förebyggande åtgärder för att minimera risken för smittspridning på jobbet. Det är arbetsgivaren som är ansvarig för arbetsmiljön. Läs mer om vad detta innebär (för medlemmar).

Vår verksamhet stänger ner under mellandagarna, vad behöver jag som arbetsgivare tänka på inför januari?

– Det är naturligtvis svårt att sia om hur situationen ser ut efter helgerna, då rekommendationer kan ändras. Men du som arbetsgivare behöver redan nu planera för er verksamhet, följa myndigheternas rekommendationer och kommunicera löpande med era medarbetare. Då kan det vara bra att påminna om att arbetsmiljöansvaret för dig som arbetsgivare gäller även om medarbetarna arbetar hemma. Se till att informera tydligt och regelbundet vad det innebär att arbeta hemifrån utifrån fysiska, organisatoriska och sociala arbetsmiljöförhållanden.

Hur ska vi som arbetsgivare få reda på vilka restriktioner och rekommendationer som gäller för covid-19?

– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är den myndighet som har samlat ansvar för informationen. På sidan krisinformation.se hittar du samlad information om vad som gäller just nu.

Mer information

Om Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd

Smittskyddslagens regler om allas ansvar att undvika smittspridning och Folkhälsomyndighetens föreskrifter i anledning av covid-19 måste följas. Detsamma gäller restriktioner som beslutats med stöd av pandemilagen. Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer fyller ut och förklarar de regler som gäller, och utgångspunkten är att de ska följas. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats.