Hoppa till innehåll

Nödvändigt med återaktiverade stöd

Skatteanståndet, omställningsstödet och omsättningsstödet återinförs. Det meddelade regeringen vid en pressträff i dag. ”Nödvändigt”, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

– Regeringens besked är givetvis välkommet och nödvändigt. Dock kunde det framgått tydligare att stöden ska gälla så länge smittspridning pågår och rekommendationer gäller. Företag behöver långsiktighet och då räcker inte en månad i taget, det skapar bara onödig oro, säger Andreas Åström.

De stöd som nu återinförs är omställningsstödet, som innebär att företag som tappat mer än 30 procent av sina intäkter kan få ersättning för vissa fasta kostnader, omsättningsstödet till enskilda företagare och handelsbolag samt ytterligare anstånd för skatteinbetalningar.

– De skatteinbetalningar som skjutits upp under pandemin innebär en extrem ekonomisk belastning för redan hårt pressade företag. Här måste det till en återbetalningsplan som sträcker sig över minst tre år. Dessutom fortsätter de långa handläggningstiderna på Tillväxtverket att skapa fortsatta problem för företagen. Regeringen måste hantera detta, säger Andreas Åström.

Almega lämnade tidigare i veckan en hemställan till regeringen med anledning av den förvärrade situationen för företagen.