Hoppa till innehåll

Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) steg från 61,9 till 65,6 mellan mars och april enligt Swedbanks och Silfs senaste mätning.

– Detta är mycket glädjande siffror. Ett bra tecken för framtiden är att orderingången utvecklas ännu bättre än produktionen vilket tyder på att uppgången kommer att hålla i sig framöver, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.

Dessutom visar siffrorna på ett nyanställningsbehov i tjänstesektorn.

– Det är särskilt glädjande att tjänsteföretagen börjat anställa igen. Under förra året försvann över 60 000 jobb i den privata tjänstesektorn och det krävs en stark utveckling innan dessa jobb kommit tillbaka, säger Patrick Joyce.

– Industrin började återhämta sig från krisen redan under förra sommaren. När även tjänstesektorns återhämtning kommit igång så växlar näringslivet upp ytterligare. Detta understryker hur viktig den privata tjänstesektorn är för hela ekonom, säger Patrick Joyce.