Hoppa till innehåll

Almegas vd: ”Pengarna behövs nu – inte om fem månader.”

Såväl omställningsstödet som stödet för korttidsarbete förlängs och utökas. Detta är givetvis nödvändigt, men Almega kräver att processen att få ut pengarna till företagen måste snabbas upp.

Alltsedan pandemin lamslog stora delar av näringslivet har en rad olika stödpaket till drabbade företag presenterats. Vissa har fungerat väl, andra har skjutit bredvid målet. Gemensamt för de flesta är dock att de varit förenade med mycket regelkrångel och byråkrati.

– Vi får inte låta i grunden sunda företag gå under bara för att upprätthålla en stelbent byråkratisk ordning. Krisen har pågått såpass länge att det inte längre håller att skylla på att det saknas effektiva rutiner, säger Thomas Erséus, vd för Almega.

Kritiken har även varit mycket hård mot att handläggningstiderna i många fall varit oförsvarligt långa. Exempelvis har tusentals företag fått vänta i uppemot fem månader på besked från Tillväxtverket.

– Processen med att få ut pengarna till företagen måste snabbas upp. Vi kräver att de företag som har rätt till stöd ska få detta inom 30 dagar. Och det är knappast några orimliga krav att ställa på en myndighet, säger Thomas Erséus:

– Skulle handläggningen dra ut på tiden får stöden betalas ut preliminärt för att sedan justeras och granskas vid en senare avstämning.

Detta var även budskapet i den hemställan som Almega tillsammans med fackförbundet Sveriges Ingenjörer ställde till finansminister Magdalena Andersson i december.

– Vi har tyvärr inte fått någon respons på vår skrivelse men jag hoppas och tror att regeringen har uppfattat allvaret i situationen. Många företag har kämpat för sin överlevnad i snart ett år. Pengarna behövs nu, inte om fem månader, säger Thomas Erséus.