Hoppa till innehåll

I Almegas nya rapport De nyskapande företagen studeras 200 innovativa företag som startats i Sverige sedan 2010. Företagen har hämtats ur den renommerade internationella investerardatabasen Crunchbase som rankar företag världen över utifrån deras innovationskraft och förmåga att attrahera nya investeringar.

– Studien visar att tjänster blir en allt tyngre del av ekonomin. Drygt hälften av de 200 högst rankade svenska företagen är renodlade tjänsteföretag och mellan 80 och 90 procent av företagen har tjänster som en bärande del av sitt erbjudande, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.

Digitalisering är central. De största grupperna är digitala plattformar som säljer olika tjänster till konsumenter och företag som erbjuder hälso- och friskvård med hjälp av digitala lösningar. De nya företagen är – med undantag för Northvolt och Essity – än så länge relativt små mätt i anställda. De flesta har mellan 10 och 50 anställda. Tillväxtpotentialen är däremot stor.

– Tyvärr ser vi ett mönster där innovativa företag startas i Sverige men när framgångarna kommer expanderar man istället utomlands. De höga kostnaderna för att anställa i Sverige är ett problem. Det är viktigt att politiken ger bättre möjligheter för dessa företag att växa och skapa nya jobb i Sverige, säger Patrick Joyce.

De tio högst rankade nya företag som samlat mest riskkapitalinvesteringar sedan start

FöretagVerksamhetInvesteringar, mkr
NorthvoltTillverkning av litiumjonbatterier för elfordon.29 661
LendifyLån och banktjänster till privatpersoner.4 000
EssityTillverkar hygien- och hälsoprodukter. Tidigare del av SCA.2 633
iZettleBetalningslösningar för små och medelstora företag.2 398
KRYLäkarbesök och psykologsamtal vida video till mobil.2 210
TinkMolnbaserad plattform med tjänster för företag inom finansiell teknologi.1 804
VOI TechnologiesHyr ut elektriska scooters.1 737
AcastDigital plattform för ljud-vid-behov och podcaster.1 108
Doktor.seSjukvård samt somatisk och psykisk vård på internet.823
NA-KD.comModeföretag med försäljning på internet.777
Total topp-10 47 151
Källa: Almega, De nyskapande företagen