Hoppa till innehåll

Almegas tjänsteindikator, baserad på ekonomiska fakta och analyser, presenteras normalt fyra gånger per år och ger en heltäckande aktuell bild av utvecklingen i tjänstesektorn.

Hittills i år har två indikatorer presenterats. Den senaste, från 30 april, var extrainsatt med anledning av krisläget och visade på katastrofsiffror i form av kraftigt vikande efterfrågan och stora varsel om uppsägningar bland tjänsteföretagen.

Patrick Joyce, Almegas chefekonom, ansvarar för sammanställningen av rapporterna.

Vad kommer rapporten att visa? Har det vänt för tjänstesektorn?

– De sista siffrorna som indikatorn bygger på har precis kommit och det finns indikationer på att vi kanske närmar oss en vändpunkt. Krisen är dock långt ifrån över. Därför är det oroande att flera av statens ersättningar till företagen, till exempel de sänkta arbetsgivaravgifterna, avvecklas den 30 juni. Detta är alldeles för tidigt, säger Patrick Joyce.

När och var kommer rapporten finnas att läsa?

– Vi lägger nu sista handen vid rapporten och den kommer att presenteras på Almegas webb tisdagen den 30 juni. Samma dag klockan 12.00 kommer vi även att ha en Facebook Live-sändning med intressanta gäster där vi analyserar läget och diskuterar framtiden för tjänsteföretagen, säger Patrick Joyce.