Hoppa till innehåll

Tre snabba frågor till nya chefekonomen Patrick Joyce

I rollen som ny chefekonom på Almega kommer Patrick Joyce att arbeta med ekonomiska analyser. Bland annat ansvarar han för Almegas tjänsteindikator, den kvartalsbaserade konjunkturindikatorn som belyser utvecklingen i den privata tjänstesektorn. Vi ställde tre snabba frågor till honom.

Patrick Joyce, du är ny på Almega. Vad ska du arbeta med här?

– Jag ska arbeta med tjänsteindikatorn och göra ekonomiska analyser av aktuella frågor som är särskilt viktiga för tjänstesektorn.

Almegas tjänsteindikatorn tar pulsen på tjänstesektorn och visar tjänstesektorns utveckling. Kan du berätta kort om vad den nya indikatorn visar?

– Årets för tjänsteindikator visar att avmattningen är här. Tillväxten och sysselsättningen fortfarande hög bland tjänsteföretagen men efterfrågan börjar mattas och färre företag än tidigare planerar att nyanställa framöver.

Vad ser du som den viktigaste policyfrågan för tjänstesektorns utveckling?

– Även om konjunkturen mattas av är bristen på kompetens ett stort problem för de flesta tjänsteföretag. Vi behöver ett skatteavdrag som gör det lättare för företag att vidareutbilda sin personal och vi behöver en reform av Arbetsförmedlingen så att de som söker arbete snabbare kan komma till de företag som söker medarbetare.