Hoppa till innehåll

Göteborgs stad ska utreda konsekvenserna av Vänsterpartiets och regeringens vinstförbud i välfärden. Detta är bra, men det måste i sådana fall även utredas hur det ska gå till. Om kommunen ska köpa de privata utförarna eller om de ska bygga upp nya, egna verksamheter. Oavsett vilket, kommer det att bli dyrt för skattebetalarna.

Idag skriver Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega, Anders Lenhoff, regionchef, Almega Väst och Almegas näringspolitiska expert, Håkan Eriksson tillsammans med två välfärdsföretagare i GT om att Stadsledningskontoret i Göteborgs stad nu ska utreda hur göteborgarna kommer att drabbas av Vänsterpartiets och regeringens vinstförbud.

På en övergripande nivå blir konsekvenserna tydliga. Två revisionsbyråer har, oberoende av varandra, kommit fram till att 80 procent av de privata välfärdsleverantörerna kommer att slås ut om vinstförbudet blir verklighet. Både PWC och Grant Thornton bedömer att det inte går att bedriva en hållbar verksamhet med de förutsättningar som regeringens förslag ger.

Att det är många som berörs i Göteborg och Västra Götaland står helt klart. Enligt SCB, Skolverket och Socialstyrelsen arbetar det i dag 15 000 personer i Västra Götaland i företag som skulle påverkas av ett vinstförbud. Därför behövs en konsekvensanalys av vinstförbudet.

I debattartikeln tas alternativ upp gällande hur ett vinstförbud skulle kunna genomföras. Men oavsett alternativ kommer det att bli dyrt för skattebetalarna i Göteborg.

Läs debattartikeln här och sprid den gärna vidare.