Hoppa till innehåll

Boken: Snäll rebell

    Kapitel

Vård, skola, omsorg – vad gör välfärdens entreprenörer där? Finns det något att lära och gör de skillnad så att mervärden skapas för mänskligheten?

Bokens författare, Håkan Eriksson, har sökt svaren i intervjuer med 32 företagare verksamma inom den privata välfärden. Svaren har han satt in i den välkända entreprenörskapsforskaren Schumpeters teori om hur entreprenörer utvecklar verksamheter. I boken möter vi bland annat mobila förskolebussar, medarbetardrivna äldreboenden, bildskärmar som följer ögonrörelser och ett företag med ungdomar som har som företagsidé att sällskapa med och högläsa för äldre. "Jag är en snäll rebell" som en grundarna till Ung Omsorg beskriver sitt företagande.

Författaren pekar på de mycket stora välfärdsutmaningar som samhället står inför eftersom vi lever allt längre samtidigt som vi kräver allt mer av individuellt anpassade lösningar. Det behövs därför nya idéer för hur vård, utbildning och omsorg kan bli både bättre och effektivare. Han menar att mycket inom offentligt driven väldfärd är stöpt i en och samma form och att det kan vara mycket svårt att åstadkomma förändring inom det existerande.

På ett medryckande, lättläst och ändå kunskapsbaserat sätt visar Håkan Eriksson hur välfärdens entreprenörer gjort skillnad.

"Alla vet att den bästa musiken skapas av fria konstnärer och inte av kultur- och fritidsnämnden" (Välfärdsentreprenör)

Boken lanserades i Almedalen 2013.