
Arbetsgivarens förberedelser inför konflikt – vad gäller?
Om förhandlingar strandar och den ena parten varslar om konflikt inleds en period av förberedelser för arbetsgivaren. Men vad är det egentligen som gäller? Vad får arbetsgivare göra för att förbereda inför utbruten konflikt? Almegas chefsjurist Jonas Stenmo reder ut det rättsliga läget.
Ett varsel ska lämnas sju arbetsdagar innan konflikten bryter ut och under den perioden har arbetsgivaren möjlighet att planera för att minska effekterna av den kommande strejken för tredje man så mycket som möjligt.
– Ofta handlar det om att få en bild av hur många som kommer att jobba och hur många som strejkar om varslet övergår i konflikt. Det handlar om planering av arbetet framåt, säger Jonas Stenmo.
Hur kan arbetsgivaren veta vilka som kommer att delta i konflikten?
– Facken kan bara kräva att deras egna medlemmar deltar i konflikten. Det innebär att det bara är medlemmarna i det fackförbund som varslat som ska strejka. De som omfattas av ett annat kollektivavtal deltar inte i konflikten och ska fortsätta att arbeta som vanligt. De som inte är med i något fack alls deltar inte heller i konflikten och ska också fortsätta att jobba som vanligt. Men de har rätt att begära tjänstledigt utan lön och förhålla sig neutrala i den pågående konflikten om de vill.
– Arbetsgivaren har rätt att ta reda på vilka som tänker delta i konflikten, eller använda sin neutralitetsrätt, för att kunna förbereda sig inför en eventuell konflikt och för att kunna fullgöra skyldigheter enligt lag och avtal.
Facken påstår ofta att det är olagligt att fråga medarbetare om de tänker delta i konflikten eller inte. Vad är det egentligen som gäller?
– Nej, det är fel. Arbetsgivarna måste ju veta anledningen till att medarbetare inte är på jobbet för att till exempel kunna betala ut löner. Deltar de i konflikt, är de tjänstlediga, sjuka eller är de borta av någon annan anledning?
– Arbetsgivare har egentligen hela tiden behov att känna till vilka som är medlemmar i ett fackförbund som man har kollektivavtal med. För medlemmar är kollektivavtal nämligen tvingande, medan det för övriga endast har en utfyllande verkan. Det medför t ex att vissa regler i kollektivavtalet inte behöver vara tillämpliga för de som inte är medlemmar, att kollektivavtalsbrott bara kan begås i förhållande till medlemmar eller att andra preskriptionsregler gäller för de som inte är medlemmar. En arbetsgivare och arbetstagare som är bundna av kollektivavtal har inte heller rätt att träffa en överenskommelse som strider mot kollektivavtalet.
– Det handlar om praktiska åtgärder med anledning av konflikten, inte om någon kartläggning eller att hindra någon från att delta. Vi tycker att det är bra om människor är med i facket, avslutar Jonas Stenmo.