Hoppa till innehåll
Kollektivavtalen är en central del av den svenska modellen

Svenska modellen – en stabil grund för arbetsmarknaden

I Sverige sätts lönerna efter gemensamma förhandlingar mellan arbetsgivare och fackförbund. Det har fungerat väldigt bra i nästan 30 år – även under utmanande tider. Genom kollektivavtalen tar parterna gemensamt ansvar för bland annat löner och arbetsvillkor. På så sätt skapar vi stabilitet och trygghet på den svenska arbetsmarknaden, en förutsättning för stärkt konkurrenskraft.

En central del av den svenska modellen är det så kallade märket som sätts av parterna inom industrin och som sedan blir vägledande för hela arbetsmarknaden. Märket är en garant för en hållbar löneutveckling så att vi undviker inflation, urholkad köpkraft och i värsta fall färre jobb. Modellen ger en långsiktig löneutveckling som tar hänsyn till både företagens och medarbetarnas behov.

Eftersom den svenska modellen bygger på förhandlingar mellan parterna skapas en balans mellan konkurrenskraftiga villkor för arbetsgivare och löneutveckling för medarbetarna. Det i sin tur leder till en trygg och förutsägbar arbetsmarknad med färre konflikter. Något som är bra för arbetsgivare, medarbetare och för Sveriges internationella konkurrenskraft.

Genom att tillsammans med våra fackliga motparter värna den svenska modellen och respektera märket skapar vi en arbetsmarknad där både företag och anställda kan utvecklas. Företagen får stabila och förutsägbara villkor, medan medarbetarna får trygga anställningar och en långsiktigt hållbar löneutveckling.