Hoppa till innehåll

Sänkt skolpeng: 87 000 elever förlorar sin skola och valfriheten hotas

Regeringen föreslår att skolpengen till elever som väljer en friskola ska sänkas med 8–10 procent. Det kommer leda till nedlagda skolor. En uppskattning visar att minst 87 000 grundskoleelever kommer stå utan skola. Valfriheten är hotad.

I dag är överskottet för friskolor i snitt 3,5 procent. Sänker man deras intäkter med 10 procent kommer de flesta inte längre få ekonomin att gå ihop.

– Enligt våra uppskattningar kommer minst 87 000 friskoleelever förlora sin skola om förslaget blir verklighet. Och då har vi bara räknat på grundskolan, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör för Almega Tjänsteföretagen.

Sammanlagt går drygt 400 000 barn och ungdomar i fristående skolor och förskolor. Deras valfrihet är hotad.