Hoppa till innehåll

Program för utveckling av kvaliteten i välfärden

    Kapitel

För att kunna fortsätta utveckla välfärden krävs mer systematiska metoder för att arbeta med kvalitet. Vi behöver bli bättre på att mäta, jämföra, utvärdera och åtgärda. Därför driver Svenskt Näringsliv, Almega, Vårdföretagarna och Friskolornas riksförbund ett gemensamt program som ska syfta till att stärka och vidareutveckla kvalitetsarbetet och kvaliteten inom skola, vård och omsorg.

Välfärden – vård, skola, omsorg – utgör kärnan i det vi valt att finansiera med skattemedel. Alla kommer någon gång i kontakt med verksamheterna och välfärden är i topp bland de politiska områden som engagerar medborgarna. Den står dessutom för merparten av våra offentliga utgifter. Trots detta saknas ofta möjligheter att mäta, jämföra och utvärdera kvaliteten på välfärden, och därmed är det svårt att få överblick över vad som behöver förbättras och vilka metoder som fungerar bäst.

I välfärdens företag finns mycket kunnande och utvecklingsvilja, men även företagen i andra branscher, inte minst de framgångsrika exportföretagen, har kunskaper som vi kan och vill dra nytta av när vi bygger en bättre välfärd. Vi ska inte falla i fällan att tro att just våra branscher är så speciella att vi inte har något att lära från andra. Tvärtom kan vi, tack vare vårt företagskunnande, dra nytta av erfarenheter från andra sektorer.

Våren 2012 pekade det globala konsultföretaget McKinsey ut utveckling inom offentlig sektor som ett av de viktigaste områdena som behöver förbättras för att vi ska kunna behålla eller utveckla vårt välstånd i Sverige. Det finns stora möjligheter till ett bättre resursutnyttjande och dem ska vi ta vara på.

Ett viktigt mål med denna satsning är att hitta fler sätt att öka innovationstakten och moderniseringen av välfärden. Välfärdens tjänster måste, precis som all annan verksamhet, kontinuerligt förnyas och förbättras. Företag tillför ständigt nya innovationer, men de kan bli fler – och spridas bättre. De förändringar som görs i företagen kan också inspirera offentliga aktörer och det är en viktig poäng med den mångfald vi ser idag.

En annan betydelsefull del i vårt arbete handlar om att stärka möjligheten till valfrihet för medborgarna. Väl fungerande valfrihet där medborgarna utifrån relevanta uppgifter kan göra informerade val är kanske den allra viktigaste drivkraften i välfärdens utveckling. Även om vi har kommit långt återstår mycket att göra. Ju fler som gör informerade val desto starkare blir incitamenten för alla som verkar i välfärden att fortsätta förbättras för att klara sig i konkurrensen. Därför är det viktigt att vi fortsätter arbeta för mer valfrihet. Redan idag granskas och bedöms vår verksamhet av hundratusentals människor dagligen men vi vill att fler ska få möjlighet att göra de valen. Dagens svenska modell som tilldrar sig omvärldens intresse kombinerar gemensam finansiering med valfrihet för medborgarna.

Ytterst få tror idag att vägen till framtidens välfärd går via en återgång till gårdagens offentliga monopol. I stället vill vi att Sverige ska behålla och stärka sin position som föregångsland inom välfärdsutveckling, ett land som många i omvärlden ser på med nyfiken avund. Programmet arbetar också med att utveckla bättre former för kontrakt mellan det allmänna som finansierar välfärden och de privata utförarna och vi kommer att verka för en stärkt konsumentmakt.

På det här sättet är vi med och skapar vår framtida välfärd.

Kontakta gärna programmet:

Stig Orustfjord, projektchef
stig.orustfjord@almega.se
070-269 91 40

programförkl Framtidens välfärd.jpg