Myter och fakta i välfärden

Påståendena om vård- och omsorgsföretag är många. Debatten väcker starka känslor och handlar om kvalitet kontra vinst, riskkapitalister kontra offentlig vård. Men faktum är att skillnaderna i kvalitet är försumbara och vinstuttagen mindre än i andra branscher.

Före 1970 drevs apotek och stora delar av öppenvården i Sverige i privat regi. Men under 1970-talet genomförde den socialdemokratiska regeringen en kraftig expansion av den offentliga sektorn inom skola, vård och omsorg och apoteken förstatligades. Välfärden skulle inte präglas av alternativ eller vinstintresse, enligt då varande stadsminister Olof Palme. 

Det offentliga hade tagit över helt under slutet av 1970-talet och början på 1980-talet. Vi svenskar ser oss gärna som ett ”lagomfolk”, men det var ovanligt med en så dominerande offentlig sektor som Sverige hade på den tiden, säger Henrik Jordahl, docent på Institutet för Näringslivsforskning. Det var också i den verkligheten som vägen mot dagens valfrihet började.

Med tiden har påståenden som ”Privata vård- och omsorgsföretag levererar sämre kvalitet”, ”Friskolor dränerar skolan på pengar” och ”De flesta välfärdsföretag ägs av skatteplanerande riskkapitalister” formats och debatten rasar kring vinst i välfärden. Entreprenör reder ut vad som är fakta och myt i debatten.