De svenska tigrarna

Det här är Almegas näringspolitiska program. Här presenterar vi våra idéer för ett näringsliv som växer och vars ledstjärna är innovation.

Det enkla svaret på vilka branscher Almega organiserar är ”de branscher som man bråkar om”. Kanske sagt halvt på skämt, men svaret rymmer faktiskt ett betydande korn av sanning.

Till exempel har bemanningsbranschen varit en framgångssaga i det svenska näringslivet, med ett växande antal företag som spelar en avgörande roll för att många människor får jobb i Sverige. Men bråk har det varit. Från början gjorde facket starkt motstånd mot att låta branschen etablera sig i Sverige och det finns än idag politiska partier som vill förbjuda bemanningsföretag.

Eller ta två branscher som befinner sig mitt i kraftfältet av en dagsaktuell debatt: IT och media. Där storheter som informationsfrihet och upphovsrätt ska mötas i en tid där ny teknik har ställt den gamla ordningen på ända.

Ta friskolorna.

Almega organiserar även företag inom spel och betting. Då förstår man säkert att det varit en del bråk.

Det är inte så att Almega gillar att bråka. Snarare är dessa kontroverser symtom på något som är mer djupt liggande.

Samtidigt börjar klassiska, svenska industriföretag definiera sig själva som tjänsteföretag. Regeringen blir tvungen att göra expertskatten enklare, så att svenska kunskapsföretag ska kunna locka till sig utländsk kompetens. Och då gör det lite ont.

Vi är övertygade om att det här tecken på något bra. På att det sker utveckling, förnyelse och tillväxt. Att det växer fram företag som gör människors liv bättre, skapar fler jobb och tryggar välfärden. Där vissa ser krockar och problem, ser Almega en innovativ tjänstesektor.

Vi ser företagen som driver på samhällsutvecklingen.

Läs rapporten (pdf)