Mammaproffsen

Maja Robsén startade Mammaproffsen i Alby för fyra år sedan. Hon hade bestämt sig för att kombinera sitt yrke som barnmorska med sin bakgrund som flykting och sina fem språk för att hjälpa kvinnor med utländsk bakgrund.

Bild på Maja Robsén, Mammaproffsen
Maja Robsén, Mammaproffsen

När vi träffar Maja Robsén på mottagningen i Alby börjar hon snabbt berätta om sitt arbete och vad som är viktigt för henne. Hon måste ha berättat många gånger om sin väg från Irak och Iran och hur hon, som kom från mycket knappa omständigheter och med föräldrar som var analfabeter, kunde utbilda sig till barnmorska i Sverige. Ändå lyser hon när hon berättar och hon förmedlar en stor värme och respekt för de kvinnor hon träffar. Det är ingen tvekan om att hon brinner för sitt arbete.

– De är min drivkraft. Kvinnorna! Jag arbetar fortfarande som barnmorska, det kommer jag aldrig att släppa.

maja_noor.jpgNoor Al-Helli bjuder på kaffe och sätter sig med oss. Hon började som praktikant på mottagningen för drygt ett år sedan och är nu anställd som undersköterska. Hon har redan lärt sig kulturen på Mammaproffsen; hon är engagerad och låter knappt Maja Robsén prata till punkt.

– Kvinnors hälsa. Det behövs en mottagning som Mammaproffsen i det här området. Det finns kvinnor som kommer hit som inte vet något om sin kvinnliga kropp, säger Noor Al-Helli.

Innan Maja Robsén kom till Sverige 1986 hade hon och hennes familj flytt från Irak till Iran och det var i flyktinglägret som hennes dröm väcktes. Hon såg en kvinnlig läkare som utstrålade värme och kärlek och bestämde sig för att hon en dag skulle bli läkare. Det skulle dröja många år innan hon fick möjlighet att studera. Först gifte hon sig, fick barn och började plugga till läkare. Men hennes man var politiskt aktiv och det blev för farligt att stanna. De kom till Sverige, och 1998 var hon färdig barnmorska. Hon jobbade på mottagning i Örebro, senare på sjukhuset i Huddinge och däremellan frilansade hon.

Att vara barnmorska handlar inte bara om förlossningar, vi arbetar också med sådant som familjerådgivning och tonårsmottagning, säger Maja Robsén.

Maja Robséns mamma födde 18 barn – Maja var den elfte i raden – men hon lärde aldrig sina barn om kroppen och hur barn blir till. ”Det pratar man inte om”, sa mamma. Så hon visste inget när hon gifte sig i Teheran där hon födde sitt första barn Rozze.  Jag är glad för min familj. Vi var många barn och hade inget överflöd men vi hade kärlek och närhet och det fanns mat. Vi fick också lära oss gemenskap och att dela med sig. Man delar vad man har. Jag uppskattar också otroligt mycket vad jag har här, det berikar mig.

– Jag brinner för att lära ut om kroppen till kvinnor som kommer från länder där det är tabu. Jag älskar detta! 

– När jag födde i Sverige kunde jag inte ett ord svenska, men jag glömmer aldrig den barnmorskan. Hon fick mig att känna mig trygg och sedd utan språk. När jag arbetar skapar jag en atmosfär så att kvinnorna känner sig trygga och respekterade.

Varför startade du Mammaproffsen?

– Jag blev inspirerad av andra kvinnor som hade startat företag i min bransch. Och jag tänkte: kan Mama Mia så kan jag!

Maja Robsén konstaterar att det är ett stort risktagande att starta ett företag. Men hon kände att hennes affärsidé var bra och då var hon bara tvungen att göra det.

– Man måste vara övertygad om att det kommer att fungera. Jag kunde inte ta ut lön de första cirka två åren. Men jag har varit flykting två gånger så jag kan anpassa mig. Och skulle det värsta hända och jag inte hade lyckats med mitt företag hade jag alltid kunna gå tillbaka och arbeta med mitt yrke någon annanstans.

När Maja Robsén skulle starta Mammaproffsen visste hon att det fanns en lokal ledig i centrum. Hon kontaktade kommunen, berättade att hon skulle öppna en barnmorskemottagning och att hon ville hyra lokalen. Men tidigare hyresgäst hade fortfarande kontraktet kvar så kommunen svarade nej. Maja Robsén gav sig inte, hon ville absolut att mottagningen skulle vara i centrum, så hon tog kontakt med Nyföretagarcentrum som hjälpte henne.

– Lokalen var väldigt ofräsch, men jag sa att jag skulle göra i ordning den. Jag hade gärna tagit över inredningen också men den körde de iväg. Fast jag kunde ta över två gynstolar från ungdomsmottagningen och resten köpte jag på Blocket.

Maja2.jpgHur har ni fått kunder?

– Det går ryktesvägen, vi blir rekommenderade av dem som har varit här. Och så har jag nått mitt mål att anställa goda barnmorskor som får patienterna att känna sig trygga.

Noor Al-Helli lägger till:
– Vi ger ett proffsigt bemötande när de är här och de ska känna att vi är på samma nivå, inte att vi skulle vara förmer.

Maja Robsén pratar fem språk och på mottagningen i Alby kan de anställda kommunicera med de flesta patienterna på deras eget språk.

– Och räcker inte det pratar vi engelska eller beställer tolk, fyller Noor Al-Helli i.  De som har flyttat till Europa är mer öppna att lära sig nya saker, men det tar tid att lära sig språket, kulturen och att etablera sig, säger Noor Al-Helli. Det är annorlunda att fly från krig och mot sin vilja bosätta sig i ett annat land jämfört med dem som flyttar till ett annat land av eget val.

Hur var det att starta och driva eget företag, var det krångligt?

– Det är mycket som ska göras, många regler som ska följas, men för mig gav det ordning och reda. Jag fick en säkerhet i att om jag gjorde som man skulle så blev det bra. 

Från början skulle Maja Robsén starta företaget tillsammans med ytterligare två kvinnor, men de drog sig ur av olika anledningar. Hennes son Rozze Baleng är fastighetsjurist och arbetade då i Spanien.

– Jag ringde honom och bad honom starta företaget tillsammans med mig. Han hade den kompetens som jag inte har och som jag behöver. Det behövdes lite övertalning men till slut gick han med på det. Vi äger halva företaget var.

Du har öppnat en mottagning till. Vill du expandera ännu mer?

– Ja, men det får inte gå för fort. Personalen kan ta över den dagliga verksamheten på mottagningarna. Men jag vill vara säker på att det blir rätt, att mottagningarna drivs så som jag vill. Min verksamhet ska bygga på säker grund.

Vinst i vården diskuteras mycket, hur ser du på det?

– Blir det vinst använder jag den till mina anställda. När det gäller det här med om man ska få göra vinst i vården så vill jag inte lägga energi på det som inte går att ändra. Det är bättre att jobba med sig själv, vad jag kan göra och vad jag kan förändra.

Skulle du kunna göra samma sak som du gör nu inom den offentliga vården?

– Nej, jag hade aldrig kunnat göra detsamma. Där skrivs och pratas det mycket om mål, visioner och planering. Men det är bara ord, ingenting händer. Ta bara det här med att de säger att det är ont om platser för att BB Sophia har lagt ner. Det handlar inte om det, så här är det varje sommar!

Hur kommer det sig att du inte bara har anställda med utländsk bakgrund?

– Jag tycker att mångkulturell blandning är bra. Att bara ha invandrare är omodernt och det är samma sak som där det bara är svenskar, fast tvärtom. Jag är väldigt glad att jag har en blandning bland de anställda. Då får man det bästa av båda delar och lär av varandra..

/Lotta Oom