Först med hälsoappar

Susanne Jarl är en pionjär från vår digitala tidsålder och var tidigt ute med appar för smartphones med inriktning på hälsa. Susanne är civilingenjör och systemutvecklare i grunden. Hon är dessutom en hängiven hemmabagare, och har bakat kakor och bullar sedan hon var liten. Under studietiden använde hon sina ny vunna kunskaper i programmering till att skapa en databas för recept. Hon lade ut recepten på en hemsida och lärde sig mer om så kallad sökordsoptimering, som är en teknik för att hamna högt upp på sökmotorernas listor, till exempel på Google.

Susanne Jarl, Susnet
Susanne Jarl, Susnet

Trafiken till hemsidan växte stadigt och till sin egen förvåning började hon tjäna en del pengar på den. År 2007 startade hon företaget Susnet.

”Jag brukar inte klicka på reklam på nätet, men det gjorde tydligen andra”, konstaterar hon.

Susanne hade börjat intressera sig för hälsa och välbefinnande efter en period som började med viktökning under studieåren, som följdes av en omläggning av livsstil. Hon gick ner 15 kg genom att lägga om kosten och gå promenader. Efter att hon gått ner i vikt började  hon  träna, blev starkare och mådde bättre.

”Från att inte ha tränat alls började jag träna ett par gånger i veckan.  Sedan fick jag mersmak och efter några månader tränade jag mellan fyra och fem gånger i veckan. Jag blev en riktig träningsgalning”, berättar hon.

Den nya livsstilen födde idén till att göra hennes insikter om kost och träning tillgängliga för fler människor. Tillsammans med personliga tränaren Caroline Nilsson skapades den första appen.  Därmed fick kunderna enkel tillgång till instruktioner och handfasta råd om hur de kunde förbättra sin livsstil. Sedan följde appar med olika inriktning, bland annat en receptapp som också innehöll allmänna köksråd.  Marknadsföringen gjordes över nätet, genom sociala nätverk som till exempel Facebook. Dialogen i sociala nätverk ger samtidigt möjligheter till att löpande utveckla Susnets produkter och anpassa dem efter kundernas efterfrågan.

Att Susanne Jarl är rätt ensam om att vara kvinna och programmerare är något som hon använt sig av. När hon startade sin verksamhet var de flesta digitala hjälpmedlen inom träning och hälsa dominerade av styrketräning eller mätning av resultat. Det handlade mycket om mellantider på löprundor och om att föra statistik. Något som män verkar tilltalas mer av än kvinnor. Susanne Jarl valde en annan väg.

”Jag lade ner mer arbete på det visuella, att till exempel med hjälp av snygga bilder ge tydliga instruktioner”.

Det verkar ha uppskattats. Susnet finns med på topplistan i Sverige inom kategorin Health Care Fitness. Och sajten recepten.se är en av Sveriges största receptsajter med cirka 200 000 unika besökare i veckan.