Äldreomsorg på äldres villkor

Idén till det persiska äldreboendet "Persikan" kom till Catharina Tavakolinia när hon och maken var hembjudna på middag hos ett par vänner. Hennes make, som ursprungligen är från Iran, kände direkt att det här var ett persiskt hem. Känslan fanns i dofter från maten och i valet av föremål i hemmet.

Catharina Tavakolinia, Persikan
Catharina Tavakolinia, Persikan

”Jag tänkte, att det här borde jag fånga upp”, berättar Catharina Tavakolinia som efter besöket började testa sin idé på vänner och släktningar.

Hon ville starta ett äldreboende där personalen talade persiska och där miljön hade en persisk prägel. Men till en början var det många som ställde sig tvekande.

”Du är inte iranier, va?” var den fråga som hon fick höra. Förklaringen var att man i Iran aldrig skulle lämna ifrån sig ansvaret för en närstående, att låta sin gamla far eller mor tas om hand av främlingar.

Det blev något som Catharina Tavakolinia fick utgå ifrån. Om hon skulle ta hand om äldre personer med rötterna i Iran, så skulle det bygga på ett mycket stort förtroende. Där hon själv skulle stå som den personliga garanten för att de äldre skulle mötas med respekt, förståelse och värme. Och där omdömena om äldreboendet och marknadsföringen av det skulle gå från mun-till-mun i personliga nätverk där ”alla känner alla”.

Resultatet blev äldreboendet Persikan i Spånga, nordväst om Stockholm. Här talar all personal persiska. De har en egen kock som lagar rätter som Kobide, serverat med Baba ghanoush och saffransris och andra persiska läckerheter. På bordet i vardagsrummet står en vattenpipa och på ena väggen hänger dekorerade tallrikar med motiv från det som en gång var de boendes hemland. Ett land som många varit tvungna att fly ifrån.

Catharina Tavakolinia visar runt i de ljusa lokalerna. En äldre dam kommer fram och ger henne en kram och hon växlar några ord med personalen som dukar fram förmiddagsfika.

”När man blir gammal så tappar man det nya språket”, förklarar Catharina.

Hon skrattar till.

”Här kan de snacka lite skit. De kan vila i sitt eget språk och i kulturen”.

Persikan ingår i företaget Kavat vård som Catharina Tavakolinia tillsammans med tre andra kollegor startade 2009. Idag driver de fem egna äldreboende och ett på kommunal entreprenad. I företaget ingår även ett äldreboende med arabisk inriktning och helt nyligen öppnade de ”La Casa” som är ett ”spanskt” vård- och omsorgsboende i Midsommarkransen med latinamerikansk profil.

De språk- och kulturinriktade boendena har blivit möjliga tack vare LOV, Lagen om valfrihetssystem i äldrevården. Kavat vårds boenden bygger på att upptagningsområdet är stort och sträcker sig utanför kommunens gränser. Om det hade varit offentlig upphandling som använts, så hade upptagningsområdet gått vid kommungränsen, och upptagningsområdet blivit
för litet.

Catharina och hennes kollegors entreprenörskap och Kavat vårds utveckling kan sägas vara typiskt för tjänsteföretag. Det görs i en växelverkan mellan kund och företag, där utvecklingen sker stegvis. En första version av en tjänst introduceras som resultatet av en efterfrågan hos presumtiva kunder, och moduleras efter hand efter kundernas synpunkter. Processen pågår hela tiden, och till skillnad från produkter kan det vara svårt att avgöra var en tjänst börjar och slutar.

På Persikan och Kavat vårds övriga äldreboenden förs en ständig dialog mellan de boende och deras anhöriga. Tack vare ett upparbetat och personligt förtroende kan Catharina och hennes kollegor bemöta kritik, ta emot förslag och göra förändringar.