Årets Almedalsbloggare

Under Almedalsveckan 2011 utsåg BloggplatsH12, Makthavare.se, Twingly och Politometern Årets Almedalsbloggare.

Priset går till den bloggare som bidragit mest till Almedalsveckan genom bevakning, fördjupning, att uppmärksamma en viss fråga eller helt enkelt stå för de bästa texterna. Även bevakning inför Almedalen kan vägas in i bedömningen.

Vi inrättade priset eftersom bloggandet är här för att stanna, och den alternativa bevakningen är ofta den bästa i Almedalen. Vi vill uppmärksamma de som följer Almedalen på ett mer personligt, åsiktsdrivet, nischat eller passionerat sätt och uppmuntra ännu mer och ännu bättre bloggbevakning. 2011 bloggade hundratals personer från Almedalsveckan, men det finns stor förbättringspotential. När politiker bevakar politiker samtidigt som de diskuterar politik uppstår förutsättningar för årets bästa politiska journalistik eller skriftliga tyckande – det är det vi letar efter.

Vinnare 2011

Almeldasbloggare 2011 blev Lena Lid Andersson med motiveringen: En bloggare vi i juryn aldrig tidigare träffat eller hört talas om, men som hela veckan stått för en gedigen bevakning av intressanta seminarier kombinerat med personliga reflektioner och forskningskoppling. En blogg som i en tid då traditionella medier fokuserat på politiskt spel och mingelbilder lyft fram lite av all den substans och de intressanta möten som gör Almedalen så unikt, och dessutom gjort det för en ny målgrupp.

På andra plats kom Tokmoderaten med motiveringen: Årets mesta Underdog har tagit sig till Almedalen mot alla odds av helt eget engagemang och på helt egen bekostnad. Mannen som sovit i båtcafeterian och gått direkt från båten till jobbet för att kunna komma hit ger allt för sina läsare och förtjänar sin trogna och engagerade läsekrets. En tongivande Almedalsbloggare som samtidigt inte liknar någon annan. Med en kombination av lättklätt, humor och politisk analys har Tokmoderaten etablerat sig med besked 2011. 

Bronsplatsen tog Erik Laakso. Motiveringen för hans placering löd: Den politiska bloggosfärens bästa skribent är på plats i Almedalen med sitt unika perspektiv. Dessutom en unik profil och aktiv minglare som kombinerar intellektuellt, analytiskt och underfundigt bloggande med stilsäker kaftan och panamahatt. En bloggare du varken kan eller vill missa!

Juryn gjorde även ett hedersomnämnande som gick till UD-bloggen. Motiveringen var: En blogg som för in perspektiv som många bloggare annars missar och som gett flera politiska höjdare en plattform för att fördjupa och beskriva sin vardag. En svensk och internationell bloggförebild som ger oss en bild av framtidens myndighetskommunikation.

Priset

Priset består av Champagne, ett  diplom, en digital medalj att sätta på sin blogg samt stor ära och berömmelse.

Juryn 

I juryn sitter Jonas Morian som är chefredaktör på Makthavare.se, Martina Lind från Politometern, Anton Johansson från Twingly och Karin Bäcklund från Bloggplats H12.

Juryn letar på egen hand men tar emot nomineringar.