Tjänsteexport+1
Tjänsteindikatorn Q1 2018: Stora matchningsproblem inom tjänstesektorn
Den privata tjänstesektorns tillväxt fortsätter att mattas av, enligt Almegas tjänsteindikator för årets första kvartal.
Utbildning, sjukvård och omsorg, turism, stadsplanering, IT, arkitekter, företagsservice, och media är alla branscher som är globala och som verkar på en internationell marknad. Det är sektorer, bland andra, där ytterligare potential för tjänsteexport finns. Export av tjänster kommer att spela en allt större roll i framtiden och företagsklimatet måste därför anpassas utifrån detta. Nya möjligheter för tjänsteexport måste skapas för att säkerställa den svenska ekonomins tillväxt. Trots omfattningen av tjänstesektorn är statistik och mätningar av värdeskapande i tjänstesektorn idag eftersatt. Här hittar du vårt arkiv inom ämnet Tjänsteexport.
Tjänsteexport+1
Den privata tjänstesektorns tillväxt fortsätter att mattas av, enligt Almegas tjänsteindikator för årets första kvartal.
Internationellt+1
Almega har under flera år arbetat för att det svenska exportfrämjandet ska beakta tjänstesektorns särskilda behov. Därför var det glädjande när regeringen för lite drygt två år sedan presenterade sin exportstrategi för Sverige.
Tjänsteexport+1
Under tisdagen presenterades en ny rapport av Almega och Industriarbetsgivarna. Rapporten visar att Sveriges exportsektor växer med ett allt mer ökat tjänsteinnehåll.
EU+2
Almegas tjänsteindikator för kvartal 3 pekar på en urstark efterfrågan på företagens tjänster, vilket delvis beror på att världshandeln börjar ta fart på allvar.
Arbetsmarknad+2
Almega och Industriarbetsgivarna publicerar ny ekonomisk rapport Drygt 1,1 miljoner personer är sysselsatta i produktionen av svenska exportprodukter. Sysselsättningen har återhämtat sig markant efter finanskrisen och inom den privata tjänstesektorn har drygt 53 000 nya jobb med koppling till svensk export skapats under de senaste åren. Det visar nya siffror från Almega och Industriarbetsgivarna.
Tjänsteexport+1
Som Sveriges tredje största exportmarknad för tjänster och fjärde för varor, riskerar brexit påverka Sverige mycket negativt. Den svenska regeringen måste nu agera kraftfullt för att säkra tjänsteexporten. Det skriver Anna-Karin Hatt och Lena Hagman, Almega.
Tjänsteexport
Nyligen kom siffror över Sveriges BNP-tillväxt för första kvartalet i år som allaprognosmakare väntat på med spänning. Hade den starka tillväxten i ekonomin under förra året hållit i sig? Nja, sådär.
Forskning+6
Digitaliseringen har tillfört nya verktyg för alltmer individanpassade kundupplevelser. Affärslogiken bygger på att kund och leverantör i ett närmast symbiotiskt förhållande hittar formerna för hur tjänsten och dess affärs- och betalningslösningar.
Tjänsteexport+1
EU-kommissionär Cecilia Malmström reser jorden runt för att förhandla frihandelsavtal för EU:s räkning. Högt på dagordningen står TTIP-förhandlingarna mellan EU och USA.
Arbetsmarknad+4
Regeringen räknar i sin senaste prognos över sysselsättningen med ännu starkare tillväxt i Sverige både i år och nästa år. Förra året ökade antalet sysselsatta med cirka 70 000 personer. Prognosen för 2016-2017 är en ökning med ytterligare cirka 160 000 jobb.
Teresa Jonek
Vi står inför en dramatisk strukturomvandling av samhället. Globaliseringen driver på digitaliseringen som en stark möjliggörare för företag och andra verksamheter att skapa innovationer.
Linnea Kvist
Tjänster har en mycket större betydelse för svensk ekonomi och sysselsättning än vad tidigare statistik visat.
Globala värdekedjor+2
Allt fler svenska företag ingår i globala produktionsnätverk inom en mängd olika branscher, allt ifrån fordonstillverkning och förskolor till dataspelsutveckling och konsultföretag. Företagens produktion blir alltmer utspridd över världen, olika delar av samma produkt görs ofta i flera olika länder.
Linnea Kvist
Tjänsteinnehållet i varuexporten blir allt större och alltmer betydelsefullt, vilket inte framgår av KI:s rapport.
Konkurrens+2
Regeringens arbete med att ta fram en nyindustrialiseringsstrategi är inne i slutskedet. Under hösten har Almegas näringspolitiska chef deltagit i industrisamtalen.
Avtalsrörelse+2
Riksbanken har träffat ett mycket stort antal av avtalsrörelsens nyckelspelare under våren, kan Di avslöja. "Riksbanken blir desperat. Det är därför de gör det här", säger Almegas arbetspolitiska chef Stefan Koskinen.
Teresa Jonek
Hoppas att du kan komma den 21 maj till Bonnier Conference Center då Almega anordnar ett spännande seminarium om export/internationalisering av vårdtjänster, tillsammans med Veckans Affärer, Dagens Medicin, Care-bolagen och Swecare.