Fler välkomna stödförlängningar

Först kom beskedet att permitteringsstödet förlängs. Sedan meddelade regeringens samarbetspartier Centern och Liberalerna att även omställningsstödet och omsättningsstödet förlängs lika länge, till och med september. Välkommet, anser Almegas vd Thomas Erséus, men saknar fortfarande besked om ersättningen för ökade sjuklönekostnader.

– Förslaget om förlängda omställnings- och omsättningsstöd är välkommet och kommer att ge lindring till många företag som fortfarande lider av de restriktioner som råder för att minska smittspridningen, säger Almegas vd Thomas Erséus.

Stöden får inte dröja

Även om delar av svensk ekonomi går bra finns det fortfarande branscher inom tjänstesektorn som kärvar rejält, exempelvis reseföretag, friskvårdsföretag, mässor, tåg- och flygbolag och biografer.

– Snart 15 månader in i krisen är många av dessa företag i akut likviditetsbrist och stödutbetalningarna får inte dröja. Därför är det oroväckande att exempelvis det förlängda permitteringsstödet inte kommer kunna sökas förrän i november, säger Thomas Erséus.

Nu återstår sjuklönekostnaderna

Omställningsstöd ges till företag som kraftigt minskat sin nettoomsättning som en följd av coronapandemin, medan omsättningsstödet införts för att stötta enskilda näringsidkare och handelsbolag som inte kunnat dra nytta av de övriga stödåtgärderna.

– Förhoppningsvis är vi inne på upploppet och då är det inte läge att hålla igen. Vi saknar fortfarande en förlängning av statens stöd till arbetsgivare med höga sjuklönekostnader. Detta borde också utgå så länge smittspridningen pågår och förlängas åtminstone fram till september, säger Thomas Erséus.