Så vässar du arbetsmiljöarbetet

Att arbetsgivare har ett ansvar för arbetsmiljön är väl känt, men hur det ska omsättas i praktiken kan kännas mer diffust. Men lugn, det finns många goda råd att få – vi tipsar om några gratis verktyg som sätter fart på arbetet.

På årets upplaga av Almega-dagen slog arbetsmiljöexpert Maria Morberg ett slag för all den kunskap som finns att hämta på sajterna Prevent.se och Suntarbetsliv.se, för den som vill utveckla sitt arbetsmiljöarbete:

– Där finns verktyg både för dig som vill ta ett helhetsgrepp och om du söker inspiration inom ett specifikt område, till exempel i fråga om chefernas arbetsmiljö.

Prevent.se

Prevent är en är en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, som förmedlar kunskap som syftar till att hjälpa företag att förbättra sin arbetsmiljö.

sajten finns bland annat checklistor och enkäter som hjälper dig som arbetsgivare att undersöka arbetsmiljön. I dagsläget finns över 200 att välja på och bland de mest populära återfinns checklistor för allmän skyddsrond och enkäten om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA). Där finns också nytillkomna listor med anledning av pandemin, som checklistan för att undersöka coronavirusets påverkan på arbetsmiljön.

På prevent.se finns också en rad webbverktyg till exempel ett spel för att uppnå en schysstare arbetsplats. Där finns också ett verktyg till hjälp för den som möter rehabiliteringsfrågor i sitt arbete.

Det finns också ett nyhetsbrev att prenumerera på, som ser till att du enkelt håller dig regelbundet uppdaterad inom arbetsmiljöområdet.

Sunt arbetsliv

Suntarbetsliv.se drivs av en rad fackliga organisationer tillsammans med Sveriges kommuner och regioner samt arbetsgivarorganisationen Sabona. Uppdraget är att bidra till friska arbetsplatser inom kommun- och regionsektorn, men även den som verkar inom en annan bransch kan hitta bra inspiration här.

Till exempel finns ett verktyg för den som vill få bättre möten, där checklistor och filmer hjälper till att utveckla gruppen till att få ut mer av sina sammankomster. Kanske kan du få syn på om du är en person som ofta kommer med utifrånperspektivet eller om du snarare är den som lägger bränsle på brasan?

På sajten kan du även låta dig inspireras av hur andra arbetar med sitt arbetsmiljöarbete, till exempel hur Region Västmanland fann nya lösningar under Corona-krisen eller hur Kalmar läns museum jobbar med friskvård.

Arbetsmiljöforskning

För den som vill öka sin kunskap om forskning kring arbetsmiljöfrågor finns det mycket att hämta på sajten arbetsmiljoforskning.se. Sajten startades inom ramen för ett forskningsprogram finansierat av AFA Försäkring och finansieras för närvarande av Forte, forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.