Hoppa till innehåll

Kortare framförhållning inför semester

Tisdagen den 31 mars enades Almega Tjänsteförbunden, Unionen och Ledarna om en gemensam rekommendation för  tjänstemän inom serviceentreprenad, specialservice och säkerhet. Rekommendationen gäller under perioden 1 april – 31 maj 2020.

Om arbetsgivare och arbetstagare inte är överens om semesterförläggningen är arbetsgivaren vanligtvis skyldig att underrätta om semester två månader innan ledighetens början.

Enligt parternas rekommendation gäller nu istället följande.

När en arbetsgivare, till följd av coronaviruset och dess effekter, har behov av att lämna underrättelse om semesterförläggning till arbetstagaren senare ska underrättelse avseende huvudsemestern lämnas senast en månad före ledighetens början.

Parterna förutsätter att arbetsgivaren lämnar underrättelsen så snart som möjligt.

Med huvudsemester menas tjänstemannens rätt till sammanhängande ledighet om fyra veckor under juni – augusti.

Ovanstående reglerar det fall att arbetsgivare och tjänsteman är oense om semesterledighetens förläggning. Är arbetsgivare och tjänsteman överens kan semester förläggas med kortare eller längre framförhållning och/eller med kortare eller längre sammanhängande ledighet.

Redan beviljad semester kan normalt sett inte återtas och förläggas till annan period.

I övrigt gäller som tidigare kollektivavtalet och semesterlagen. Mer utförliga svar kring regler för semester finns i Arbetsgivarguiden(inloggning krävs).

Inloggning till Arbetsgivarguiden

När du loggar in i Arbetsgivarguiden så fungerar det bäst med webbläsaren Chrome. Om du inte har någon inloggning så skapar du den själv, klicka på länken under inloggningsrutorna. Du behöver ert organisationsnummer och medlemsnummer (finns på fakturan från Svenskt Näringsliv). Om du inte hittar medlemsnumret så kan du mejla organisationsnumret till medlem@almega.se så hjälper vi dig.