Thomas Erséus: ”Så stöttar vi företagen genom krisen”

Hur stöttar Almega de 11 000 medlemsföretagen genom krisen, och krävs det fler åtgärder från politiken för att mildra de ekonomiska effekterna av covid-19? Almegas vd, Thomas Erséus, berättar om den extraordinära situationen Sveriges företag befinner sig i som också kräver kräver åtgärder långt utöver det vanliga från både politiken och näringslivet.

Hur ser du på effekterna av coronakrisen?

– Det är omöjligt att se de fulla konsekvenserna av den här krisen ännu men det är uppenbart att coronakrisen kommer få enorma konsekvenser världen över. Det vi vet är att den drabbar oss alla. De som är sjuka, människor som jobbar dygnet runt för att hjälpa andra, och alla vi som kanske oroar oss för en äldre anhörig vi inte kan träffa just nu. Vi vet också att väldigt många företag går på knä och måste ta till väldigt drastiska åtgärder för att överhuvudtaget överleva och tyvärr så räcker inte det i många fall heller. Många tusen medarbetare är varslade eller korttidspermitterade och det ökar nu för varje dag.

På vilket sätt drabbas Almegas medlemmar?

– För många av våra medlemmar är läget akut när efterfrågan går ned dramatiskt, eller kanske försvinner helt, samtidigt som kostnaderna finns kvar. Till vår telefonjour ringer hundratals medlemmar varje dag som har mycket stor, ofta total, arbetsbrist och behöver säga upp sin personal. Företag som vill rädda sin verksamhet och sina medarbetares jobb, men som inte ser någon annan utväg när intäkterna försvunnit.

Vad gör Almega för att stötta medlemsföretagen?

– Vi försöker stötta våra medlemmar så mycket vi bara kan. I vår telefonjour svarar vi på frågor, just nu mycket om korttidspermittering, karensavdrag och varsel. Vi uppdaterar almega.se  men även vår medlemswebb Arbetsgivarguiden.se. Vi har bland annat tagit fram steg-för-steg-guider och en räknesnurra för korttidspermitteringar.  Vi erbjuder även webbinarier om aktuella frågor, ett uppskattat sätt att hålla sig uppdaterade och samtidigt få möjlighet att ställa frågor. Vi har också omfattande dialoger med beslutsfattare i Sverige för ge en bild av ett näringsliv i kris och komma med konstruktiva förslag på åtgärder som ger lättnad nu och inte sen eftersom det då kan vara för sent för många företag.

Krävs det fler åtgärder från politiken

– Just nu är läget akut för många av Sveriges företag. Regeringen har kommit med två krispaket men det räcker tyvärr inte. Därför har vi många kontakter med beslutsfattare för att ge en tydlig bild av vad som sker i näringslivet och bland företagen just nu. Det handlar om att mildra de ekonomiska effekterna för att klara jobben, företagen och tillväxten i Sverige.

Vi driver just nu frågan om att införa en möjlighet för krisdrabbade företag att kunna korttidspermittera sina anställda helt och hållet under en period. Det och mycket annat kan du läsa mer om här. I en extraordinär tid krävs extraordinära åtgärder. Det tror jag både företag, beslutsfattare och vi inom Almega är eniga om.

Har du något råd till de företag som nu drabbas väldigt hårt av coronakrisen?

– Vi befinner oss i en extraordinär situation. Det finns inte något jag kan säga för att göra den rådande situationen bättre för alla er som kämpar. Men jag lovar att vi gör allt vi kan för att minska effekterna av den här krisen så mycket det går. Det gör vi genom rådgivning, tät dialog med beslutsfattare och mycket annat.

Här hittar du kontaktuppgifter till jouren

Arbetsgivarguiden

Kalendarium för webbinarier

Viktiga reformer att få på plats