Hoppa till innehåll

Julen kan vara både en härlig och fridfull högtid. Men det kan också vara en tid full av stress och höga förväntningar. Julmaten ska lagas, klappar inhandlas och julgranen justeras så att den står alldeles rakt där i sin fot.

Oftast sker alla julförberedelser parallellt med att det också blir intensivare på våra jobb. Inte sällan kryper arbetsuppgifter fram i slutet av december som vi måste klara av innan året är slut.

Men finns det då något du som arbetsgivare kan göra för att minska julstressen på arbetsplatsen? Ja – du ska självklart inte hjälpa till med allt julstök, men här kommer några tips som kan vara bra att tänka på när julen står vid dörren.

1: Alla firar inte jul på samma sätt

Likaväl som julen är en härlig och mysig tid kan den för många vara något helt annat. För en del präglas julen istället av ensamhet. Kanske beror det på att man saknar egen familj eller riktigt nära vänner. Men att fira julen i ensamhet, eller att inte fira den alls, kan också vara självvalt. Orsakerna kan vara många och därför är det särskilt viktigt att er arbetsplats präglas av en inkännande och lyssnande atmosfär. Att du som chef inte förutsätter att alla firar julen lika mycket eller att de firar den överhuvudtaget. Eller att några av dina kollegor rent av är riktigt ensamma på julen.

2 Känn in och var noga med vem du belastar med nya arbetsuppgifter inför julen

Det är alltid viktigt att känna av arbetsbelastningen innan en medarbetare tilldelas ytterligare arbetsuppgifter. Runt jul är det särskilt viktigt. Slutet av december är en tid då vi slutför många projekt och en del medarbetare passar på att ta någon dag ledigt. Eftersom vi arbeta mer oregelbundet krävs det också att vi följer upp och arbetsleder på ett sådant sätt att det inte belastar någon medarbetare på ett orimligt sätt.

3 Tänk igenom vilka nyheter ni kan förmedla till medarbetare innan julen tar vid

Om ni har en stor eller viktig nyhet att berätta om så kan det vara klokt att fundera över tidpunkten. Det finns goda skäl till att inte dröja med ett besked som är beslutat utan att berätta om det så fort det går. Ingen uppskattar att nyheter som berör dem hålls hemliga.

Visst har våra svenska högtider en del gemensamma inslag – vi äter till exempel sill och ägg till både till påsk, midsommar och jul. Det kommer man ganska långt på oavsett säsong. Och det är ett bra sätt att även se på högtiderna ur ett arbetsgivarperspektiv – det krävs sunt förnuft, empati och förståelse. Som ju faktiskt funkar ganska bra oavsett säsong – ha en riktigt god jul!

Vill du som arbetsgivare hålla dig informerad?

Arbetsgivarguiden är Almegas kunskapsbank på webben, som ingår i medlemskapet för
medlemmar. Där får du juridisk rådgivning och snabb och aktuell information om aktuella arbetsgivarfrågor samt relevant information rörande ditt eller dina kollektivavtal – dygnet runt.

Inte medlem? Här kan du läsa mer om medlemskap i något av Almegas förbund.