Alkoholpolicy vid personalfest eller kickoff på företag

Kan man bjuda sina anställda på alkohol vid en kickoff på jobbet, eller är det bättre att köra på ett alkoholfritt alternativ? Här hittar du som arbetsgivare och chef svar på vanliga frågor om alkohol och alkoholpolicy vid personalfester.

Huruvida det är okej att servera alkohol på en personalfest eller en kickoff är ett vanligt diskussionsämne i ledningsgrupper. För hur mycket alkohol ska man bjuda på? Och vad kan det i sådana fall få för konsekvenser?

Är det okej att erbjuda en alkoholfri personalfest?

kickoff alkoholpolicy

Barn ska hämtas, folk blir sjuka, någon åker bort och en annan har bara inte lust att hänga med kollegorna efter arbetstid. Generellt kan det bli svårt att få ihop en aktivitet på kvällstid där hela företagets personal har möjlighet att medverka. Ta en personalfest vid lunchtid istället. Delvis uppstår då inte frågan om hur mycket alkohol som ska serveras – eftersom starkölslunch kanske inte alltid är ett sådant piggt initiativ – samtidigt som desto fler anställda har möjlighet att medverka.

Vad kan vi tänka på om vi ändå bestämmer oss för att erbjuda alkohol på vår kickoff?

alkohol- och drogpolicy personalfest kickoff

Se över er alkoholpolicy och bestäm hur mycket alkohol som det ska bjudas på. Vill man kanske övergå från att tidigare år haft fri bar till att servera två glas, eller från två glas till ett – prata om det innan personalfesten och gå ut i tid med den nya informationen till de anställda så att de vet vad som gäller.

Tänk i sådana fall också på att…

  1. Du som chef är en förebild – också under en företagsfest.
  2. Du som kollega – drick det som erbjuds och välj sedan alkoholfritt resten av kvällen. Det är långt ifrån alla som uppskattar berusade kollegor.
  3. Se till att erbjuda likvärdiga alkoholfria alternativ. Det finns annat än coca cola och bubbelvatten som kan serveras till de som väljer att inte dricka alkohol.
  4. Våga säga till om du tycker att någon medarbetare eller kollega dricker för mycket. Skulle något inträffa under kickoffen – ta tag i det redan dagen efter och prata om det som hände med den eller de personer som händelsen berör.

Vill du veta mer? I Arbetsgivarguiden kan du läsa mer om vad ni kan tänka på när ni skapar en alkohol- och drogpolicy.

Arbetsgivarguiden är Almegas kunskapsbank på webben, som ingår i medlemskapet för medlemmar. Där får du juridisk rådgivning och snabb och aktuell information om ditt eller dina kollektivavtal – dygnet runt.